[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/skaka-fildzani.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/100x73\/skaka-fildzani.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/11\/skaka-fildzani.jpg","size":"55.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Gradonačelnik Skaka darovanjem fildžana podržao postavku izložbe “Što te nema”

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, podržao je darovanjem fildžana, 15. ovogodišnju postavku izložbe “Što te nema”.

Nastala je u znak sjećanja na 8372 žrtve genocida u Srebrenici, a ove će godine svoje mjesto naći u Memorijalnom centru Srebrenica.

“'Što te nema' pripada svima, dio je naše historije. Postoji stari običaj da se u bosanskohercegovačkoj kući ostavlja fildžan viška. Svako ima barem jedan koji može donirati”, ističe gradonačenik.

“Ispijanje kafe je naša tradicija, ritual ovog podneblja. Nadam se da će ova simbolična gesta sjećanja potaknuti sve da se aktivnije uključe u borbu protiv bilo kakve vrste zločina. Univerzalni jezik umjetnosti ima posebnu ulogu u borbi protiv negiranja genocida”, dodao je Skaka.

Koncept putujuće izložbe je prikupljanje fildžana koji se tradicionalno koriste za ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini, a simbolično predstavljaju broj žrtava.

Svake godine 11. jula organizira se u drugom gradu, a projekat je do sada obišao cijeli svijet postavkom u sjedištu Ujedinjenih nacija, Tuzli, Hagu, Štokholmu, Burlingtonu, Istanbulu, New Yorku, Torontu, Ženevi, Bostonu, Chicagu, Cirihu…

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!