[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/06\/crnizivoti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/06\/100x73\/crnizivoti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/06\/crnizivoti.jpg","size":"102.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Gradonačelnica Washingtona promijenila ime trga u "Crni životi su važni"

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u "Black Lives Matter Plaza", odnosno "Trg Crni životi su važni".

Ovaj trg postao je glavno mjesto okupljanja demonstranata koji su učestvovali u protestima zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Trump fotografisao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti.

Gradonačelnica je u pismu predsjedniku napisala da posljednjih dana nije bilo novih hapšenja, i zatražila da vojne jedinice napuste "naš grad", piše Hina.

Ona je angažovala i umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom "Black Lives Matter" u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.

Međutim, lokalna organizacija pokreta "Black Lives Matter" kritikovala je potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev.

"Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva", napisala je ta grupa na Twitteru.

Donald Trump je za gradonačelnicu rekao da je "nekompetentna" i dodao da ju je Nacionalna garda spasila od "velikog sramoćenja".

Francuski markiz de La Lafayette, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovjednik Nacionalne garde.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!