[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/fna-103683.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/100x73\/fna-103683.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/18\/fna-103683.jpg","size":"553.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Građani i dalje blokiraju deponiju Uborak; traže konkretne dogovore

Skupina mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana "Jer nas se tiče" blokirala je deveti dan mostarsko gradsko odlagalište otpada "Uborak" zbog čega je Mostar zatrpan smećem i prijeti mu ekološka katastrofa.

Predstavnik nezadovoljnih građana Nijaz Hodžić izjavio je za Fenu kako su jutros pred deponiju stigli policija i komunalna vozila sa smećem.

- Policija je došla rano jutros i razgovarala s nama u vezi daljnje blokade. Rekli smo da ostajemo pred deponijom dok se ne riješi ova situacija. Ovo su mirni prosvjedi i mi nikud ne idemo - poručio je Hodžić.

Dodao je kako je pred odlagalište došlo i nekoliko komunalnih vozila za odvoz smeća, no da im građani nisu dozvolili ulazak dok ne dobiju obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici mještana održali su par sastanaka na kojima nisu postigli nikakav konkretan dogovor, a mještani više ne pristaju na usmeni dogovor već žele konkretne datume o zatvaranju odlagališta.

 Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi opet mogli bili izigrani.

- Mi smo nudili da odmah deblokiramo deponiju, a da oni do 15. lipnja iduće godine, odnosno 12 mjeseci od dana potpisivanja nekog dogovora, rade svoj posao, ali ne daju nam pismenu garanciju za to - pojasnio je Hodžić.

 U međuvremenu bi, dodao je, trebalo tražit drugu lokaciju za deponiju uz pomoć građana spomenutog područja, Građanske inicijative "Jer nas se tiče" i Gradske uprave te zatražiti od Vlade FBiH da riješi problem daljnjeg odlaganja smeća.

Napomenuo je također da im je federalni inspektor obećao kako "Ubrak" neće dobiti okolišnu dozvolu, a koja mu isječe u rujnu ove godine.

Komentirajući blokadu odlagališta, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić podsjetio je kako je deponija napravljena 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je tamo bila vojna tvornica kemijskog oružja te da u to vrijeme na tom mjestu nije bilo mnogo stanovnika.

- Mi smo te domicilne stanovnike isplatili, a ovi što su se kasnije naselili gradili su bespravno i sada ispada da su oni stariji od deponije koja je tu od 60-ih godina prošlog stoljeća – pojasnio je Bešlić.

 Dodao je kako deponije nisu u njegovoj, nego u nadležnosti FBiH.

Istovremeno, oglasila se i Ustanova Centar za socijalni rad Grada Mostara koja je upozorila roditelje, prosvjednike na odlagalištu Uborak, da djecu ne mogu koristiti za ostvarivanje prosvjednih ciljeva.

-  Molimo da, kao odgovorni roditelji, sklonite svoju malodobnu djecu od ovog i svakog drugog izlaganja javnosti - priopćili su iz spomenutog centra.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!