[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/sarajevo-25468.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/100x73\/sarajevo-25468.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/08\/sarajevo-25468.jpg","size":"116.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Grad Sarajevo postao dio antikoruptivnog sistema u KS

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović sa  zamjenicima Mirelom Džehverović i Draganom Stevanovićem je održao radni sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduanom Kafedžićem i savjetnikom Ureda za borbu protiv korupcije Erikom Larsonom.

Rukovodstvo Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS je pozdravilo davanje saglasnosti Gradskog vijeća Grada Sarajeva na tekst potpisanog Sporazuma o saradnjii u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije između Grada Sarajeva i Ureda za za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Potpisivanjem tog sporazuma Grad Sarajevo je tako postao dio antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo, te će se prve sistemske aktivnosti Grada na prevenciji i borbi protiv korupcije odnositi na pristupanje Grada Registru zaposlenih u javnom sektoru na području KS, Registru imenovanih lica u KS kao i Registru podataka o javnim nabavkama koje provodi Grad, a sve u cilju povećanja transparentosti rada.

Predsjedavajući Ademović je naglasio da je Grad Sarajevo spreman da pruži i dodatnu podršku antikoruptivnom procesima u Gradu Sarajevo i KS te da je samo takvo djelovanje nosioca javne vlasti put vraćanja povjerenja građana u vlast, institucije i vladavinu prava. 

Dogovoreno je da će Grad da pristupi i Registru dodijeljenih transfera/grantova u KS koji razvija Ured, a dodatni doprinos Grada u borbi protiv korupcije će se ogledati i kroz aktivno učešće Grada u radu Ureda putem kontakt osobe koja će biti imenovana uime Grada sa zadatkom da prati implemetaciju potpisanog Sporazuma, ali i da informira Ured o uočenim potencijalnim koruptivnim rizicima koji su prisutni u postojećim propisima i praksama u KS.

Stevanović je informisao predstavnike Ureda o aktivnostima koje provodi aktuelna gradska administracija u pravcu revizije dosadašnjeg poslovanja i rada Grada Sarajeva u smislu zakonitosti i transparentnosti, te da će Ured informirati o rezultatima revizije i uočenim nedostatnostima. Zamjenica Džehverović je istakla i nužnost sistemske zaštite prijavitelja korupcije.

Erik Larson izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije između Grada i Ureda, te naglasio da će Grad u svim antikoriptivnim aktivnostima uživati podršku, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!