[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/grad-dokumenti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/100x73\/grad-dokumenti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/18\/grad-dokumenti.jpg","size":"347.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Grad Mostar: Gradonačelnik nema ovlasti imenovati članove skupština u poduzećima

Gradska uprava Mostara oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako mostarski gradonačelnik nema ovlast imenovati članove skupština u javnim poduzećima, već da je to temeljem Statuta Grada Mostara ovlast Gradskog vijeća.

U tom izvješću, čije su pojedine dijelove prenijeli mediji, navodi se kako osnivač Grad Mostar i gradonačelnik nisu uspostavili organe upravljanja u Javnom poduzeću Deponija d.o.o. Mostar (Skupština, Nadzorni odbor, Odbor za reviziju) kako bi se osigurao nesmetan rad tog poduzeća.

"Gradsko vijeće Grada Mostara je u srpnju 2012. godine donijelo Odluku o vršenju ovlaštenja organa Grada Mostara u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala, i ona je objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara broj 07/12. Odlukom se uređuje način vršenja ovlaštenja na temelju učešća državnog kapitala u gospodarskim društvima u kojima ovlasti vrše organi Grada Mostara. Grad Mostar ostvaruje pravo učešća u radu i odlučivanju gospodarskih društava putem člana skupštine. Imenovanje člana skupštine po Odluci vrši Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Grada Mostara. Imenovanje se daje u pismenoj formi za jednu godinu. Sukladno naprijed navedenom evidentno je da gradonačelnik ne može vršiti ovlaštenja u gospodarskim društvima jer imenovanje člana skupštine vrši Gradsko vijeće", navodi se u priopćenju za javnost Gradske uprave Mostara.

Dodaje se kako izbor i nominiranje kandidata za članove nadzornih odbora obavlja skupština gospodarskog društva, a konačnu suglasnost daje Gradsko vijeće, dok izbor kandidata za članove uprave gospodarskog društva s učešćem državnog kapitala obavlja nadzorni odbor u postupku utvrđenom zakonom.

"Grad Mostar već duži niz godina traži i tražio je mišljenje zakonodavaca, nadležnih ministarstava i OHR-a može li gradonačelnik bez Gradskog vijeća imenovati člana skupštine za društva u kojima Grad Mostar vrši ovlaštenja. Sve primljene instrukcije su u smjeru poštovanja važeće Odluke o vršenju ovlaštenja organa Grada Mostara.

Također, Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara i javni pravobranitelj nedvosmisleno je naglasio kako gradonačelnik ne imenuje članove skupština i javnim poduzećima, već da je to temeljem Statuta Grada Mostara ovlast Gradskog vijeća", stoji na kraju priopćenja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!