[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/krizni-stab-bpk-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/100x73\/krizni-stab-bpk-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/13\/krizni-stab-bpk-1.jpg","size":"75.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Goražde - Na sajmu 'Dani jabuke' bit će postavljen vakcinalni punkt

Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zadužio je zdravstvene ustanove sa područja tog kantona da na sajmu „Dani jabuke,“ koji počinje sutra u Goraždu, organizuju i postave vakcinalni punkt, kako bi se svim zainteresovanim građanima imunizacija omogućila i na ovaj način.

Naglašeno je da se time želi podstaći proces masovnije vakcinacije na području kantona.

- Budući da sve zdravstvene ustanove imaju formirane svoje mobilne timove za vakcinaciju, to neće biti problem. Zavod za javno zdravstvo, također, ima  svoj tim koji ide u poslovne subjekte gdje se vrši masovna imunizacija kao i revakcinacija, kao i kod težih pacijenta koji nisu sposobni samostalno doći do potrebne zdravstvene pomoći – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

Napomenula je da će se građani moći vakcinisati svo vrijeme trajanja sajma, do 16. oktobra.

- Raspolažemo sa dovoljnim količinama vakcina AstraZeneca i Sinofarm i vakcinacija će se vršiti u periodu od 13.00 do 15.00 sati za sve građane koji to žele. I ovom prilikom pozivamo ih da se vakcinišu,  jer  90 posto hospitaliziranih pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku nisu vakcinisani ili su primili jednu dozu vakcine – naglasila je dr. Bičo.

Krizni štab Ministarstva zdravstva  zadužio je Zavod za javno zdravstvo da u roku  sedam dana napravi evidenciju svih vakcinisanih građana s područja BPK Goražde i  dostavi detaljniji tabelarni pregled sa podacima o starosnoj dobi, spolu i slično, kako bi se mogao imati bolji uvid u proces i tok imunizacije na području kantona.

Prema podacima Zavoda, do sada je prvom dozom vakcinisano 7.415 osoba, što čini 42,6 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina, dok je revakcinisano 5.778 osoba ili 33,2 posto.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!