[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/mmd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/100x73\/mmd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/14\/mmd.jpg","size":"47.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Godišnjica smrti Mehmedalije Maka Dizdara

Mehmedalija Mak Dizdar je jedan od najvećih bh. pjesnika koji je ostavio historijski trag u afirmaciji naše književnosti i rješenja statusnih pitanja bosanskog jezika.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1964. godine i autor najznačajnijih pjesničkih kreacija dvadesetog vijeka u cjelokupnoj bh. umjetničkoj i duhovnoj historiji.

Za života, uvijek je glasno govorio da je Bosna autohtona, zemlja sa svojim jezikom, kulturom i tradicijom.

Osim "Kamenog spavača" objavio je djela "Okrutnosti kruga" (1960.), "Koljena za Madonu", "Minijature", "Ostrva" i "Modra rijeka" (1971.). Dizdar je pisao poeme, a najpoznatija od njih je "Plivačica". Dobitnik je Zmajeve nagrade 1966. godine.

U Sarajevu je ostao sve do svoje smrti, 14. jula 1971. godine.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!