[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/dom-za-vjesanje-davor.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/100x73\/dom-za-vjesanje-davor.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/31\/dom-za-vjesanje-davor.jpg","size":"42.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Godišnjica smrti Davora Dujmovića Perhana: Poredili su ga sa slavnim Dustinom Hoffmanom

Sarajlija Davor Dujmović  poznat i kao Perhan zbog junaka kojeg je glumio u filmu Emira Kusturice, "Dom za vješanje" umro je na današnji dan 1999. godine u Novom Mestu u Sloveniji.

Izvršio je samoubistvo vješanjem. Imao je 30 godina. 

Kusturica ga je zapazio sasvim slučajno. 

Davor je poslije škole  imao običaj da svrati kod svog oca koji je tada radio  na pijaci Markale. U obližnjem restoranu, gdje bi svratio na sok, slučajno su došli Emir Kusturica i njegov asistent Ćiro Mandić.

Mandić je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji, on je pristao i poslije toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazalo da on to može. Snimao se film Otac na službenom putu koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu. 

Davor je odlučio da upiše filmsku akademiju, no nije mu uspjelo i nije više ni pokušavao.

Uslijedila je nova značajna uloga u filmu Strategija švrake.

Sa nepunih osamnaest godina Davor Dujmović je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vješanje, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj "Mjesečevoj predstavi".

Davora su kritičari prilikom svjetskih premjera filmova u kojima je glumio poredili sa slavnim američkim glumcem Dustinom Hoffmanom

No, početkom 90-ih ozbiljnije "navukao" na narkotička sredstava,  nekoliko puta se pokušao liječiti, ali bezuspješno. U tom periodu je preko medija poručivao: "ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju."

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!