[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/tk-pozoriste.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/100x73\/tk-pozoriste.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/26\/tk-pozoriste.jpg","size":"33.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Glumački par Avdić želi približiti pozorište djeci iz rubnih općina TK

Mladi glumci Sadika i Ermin Avdić odlučili su da pozorište približe djeci iz rubnih općina Tuzlanskog kantona. Posljednjih godina održavaju časove škole glume za djecu, a ove godine svoje predstave igraju u općinama gdje nikada kulturni događaji tog profila nisu bili dostupni publici.

- Rubne općine TK su zanemarene kada je u pitanju kulturni i umjetnički sadržaj. Sva zbivanja se uglavnom održavaju u velikim centrima i oni, nažalost, nisu podjednako dostupni svim stanovnicima Tuzlanskog kantona - kaže glumica Sadika Avdić.

Pozorišna umjetnost razvija kritičko razmišljanje kod publike, omogućava im da sa različitih aspekata gledaju na probleme i promjene u našem društvu kojima se pozorište često bavi. Pored edukativnog aspekta, pozorište ima i zabavni aspekt koji je ponekad bijeg od stvarnosti.

- Cilj dramskog studija 'Ankata', između ostalog, jeste da svakom djetetu i mladoj osobi približi kulturni i umjetnički sadržaj, bez obzira na geografsko područje u kojem se nalazi. Djeca iz grada i djeca sa sela se ni po čemu ne razlikuju. Imaju jednaku znatiželju za novim stvarima, jednak osjećaj za ljepotu i jednak razum za razlučivanje dobra i zla. Mi, kao građani, smo odgovorni za ono što ćemo im omogućiti ili neomogućiti – izjavila je Avdić.

Za mladi glumački par Avdić je zadovoljstvo raditi sa djecom iz malih sredina. Kako kažu, oni su puni znatiželje, a srca im otvorena za ljepotu i znanja koja pruža dramska umjetnost.

U srijedu će predstavu "Šta se bijeli u gori zelenoj“ po motivima Hasanaginice odigrati pred publikom u Sapni i to u općinskoj sali, jer ova lokalna zajednica nema drugu prostoriju koja bi bila prilagodljiva.

- Ovim aktivnostima smo odlučili da mi dovedemo pozorište u zajednice koje su udaljene od centra, i njihovim stanovnicima omogućimo gledanje predstave - ističe Sadika Avdić.

Najavljuju uskoro i projekt putujućeg pozorišta, gdje će igrati nove predstave za djecu i mlade iz malih sredina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!