[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/usk-sume-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/100x73\/usk-sume-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/20\/usk-sume-1.jpg","size":"544.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Glavni problem drvoprerađivačke industriji nedostatak stručnog kadra

Glavni problem s kojim se suočavaju drvoprerađivači u Bosni i Hercegovini je nedostatak školovanog kadra, kazao je novinarima predsjednik Udruge drvni klaster Hercegovine Zdravko Vojvodić, koji sudjeluje u radu dvodnevne konferencije o šumarstvu na Kupresu.

Upozorio je kako bh. srednje škole nemaju usmjerenja za djelatnost šumarstva što Udruga drvni klaster Hercegovine pokušava ispraviti.

- Nastojimo osnivati odjeljenja po srednjim školama. Prošle godine je jedno takvo odjeljenje napravljeno u Tomislavgradu, ove godine isto radimo u Ljubuškom uz pomoć GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu suradnju) - kazao je Vojvodić.

Ideje je da učenici teoretsku nastavku uče u školama, a da praksu obavljaju u tvrtkama koje se bave tom djelatnošću.

- Na taj način pokušali bi umanjiti nedostatak kadra. Kada imate dobar i školovan kadar možete raditi i dobar proizvod koji dalje ide na međunarodno tržište - istaknuo je.

Vojvodić je dodao kako bi se više pozornosti trebalo posvetiti finalizaciji proizvoda, odnosno ukinuti praksu da se iz BiH uglavnom izvozi sirovina.

Na problem zagađenosti minama velikih šumskih površina u Hercegbosanskoj županiji ukazali su predsjednik županijske vlade Ivan Jozić i predsjednik Uprave ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres Branko Ivković.

- Ova konferencija treba dati odgovore kako naći sredstava da bi se minirane površine očistile, kao i razmotriti druge teme poput tržišnih kretanja, cijena drveta i drvnih sortimenata, inovacija u ovome sektoru te valorizacije bio mase i energetskog drveta - kazao je Ivković.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić ukazao je i na potrebu što skorijeg usvajanja Zakona o šumama FBiH zbog čijeg su kašnjenja sveprisutni bespravna sječa i nelegalno upravljanje šumskim resursima.

Podijelite ovaj članak!