[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/gipsy-kings.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/100x73\/gipsy-kings.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/21\/gipsy-kings.jpg","size":"93.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Gipsy Kings u Sarajevu svirali za pamćenje

Da s pravom u nazivu svog benda imaju riječ kraljevi pokazala je sinoć u Sarajevu legendarna grupa Gipsy Kings koji su svirali ritmove za pamćenje.

Sve generacije okupile su se u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji gdje su plesali uz muziku te francuske grupe čiji repertoar sadrži žanrove poput flamenca, popa i različitih tradicionalnih pjesama.

Šest članova benda sviralo je gitare proizvodeći veličanstven zvuk, a publika je s njima pjevala njihove najpoznatije hitove "Baila, Baila", "Amor mio", "Bamboleo", "Un amor" i "Trista pena", a odsvirali su i nekoliko instrumentala što je publiku dovelo do usijanja.

Kako prisutnima na koncertu nije bilo dosta vratili su ih na bis kada je muzički sastav predvođen Andréom Reyesom odsvirao još dvije numere.

Krajem sedamdesetih braća André i Nicolas Reyes, sinovi flamenco umjetnika Josea Reyesa, osnovali su grupu Gipsy Kings te ubrzo postali cijenjeni muzičari širom svijeta.

Njihov najpoznatiji album objavljen je 1989. godine, a bio je 40 sedmica na top-listama zbog čega su stekli zavidnu popularnost u svijetu. No, bend se 2014. godine razdvojio u dvije zasebne grupe.

Gipsy Kings prije Sarajeva u okviru svjetske turneje svirali su u Zagrebu i Beogradu, a večeras slijedi nastup u Banjoj Luci.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!