[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/afganistan-ghani-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/100x73\/afganistan-ghani-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/22\/afganistan-ghani-aa.jpg","size":"67.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Ghani: Vrijeme je da u Afganistanu zavladaju mir i blagostanje

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani izjavio je da je glavni zadatak vlade te zemlje osigurati primirje.

Ghani je u video poruci objavljenoj povodom 75. godišnjice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) kazao da se nada da će pregovori između talibana i afganistanske vlade koji se vode u Kataru biti uspješni.

''Primarni zadatak vlade Afganistana je osigurati prekid vatre'', rekao je Ghani, napominjući da je vrlo važno zaustaviti nasilje kako bi se postigao napredak u izgradnji mira, prenosi Anadolu Agency (AA).

Apelovao je na zemlje članice UN-a da pruže pomoć narodu Afganistana da sačuvaju postignuća i napredak koji su postigli tokom posljednjih 19 godina, naglasivši da je došlo vrijeme da u toj zemlji zavladaju mir i blagostanje.

Predsjednik Ghani dodao je da očekuju pozitivan odgovor talibana na njihove zahtjeve za humanitarnim primirjem.

U Dohi, glavnom gradu Katara, pregovori između afganistanske delegacije i talibana koji su počeli 12. septembra još uvijek traju. Glavni cilj pregovora dviju strana je okončanje gotovo dvije decenije dugih oružanih sukoba u toj zemlji.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIS koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Historijski "Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu" su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar. Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!