[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/bankomati-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/100x73\/bankomati-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/04\/bankomati-2.jpg","size":"548.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Garibija: Isplate dodatka na djecu i naknada porodiljama od sada putem banaka

Prava iz oblasti zaštite porodice s djecom više neće biti isplaćivana u gotovini putem pošte, odnosno naknade će biti uplaćivane direktno na bankovne račune korisnika u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo u saradnji s općinama u Kantonu Sarajevo poziva korisnike da u nadležnim općinskim službama predaju broj tekućeg računa, ukoliko to nisu do sada uradili.

Prava na koje se novi način isplate odnosi su: dodatak na djecu, dodatak na djecu uvećan za 50 posto, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja žene - majke koja nije u radnom odnosu.

Resorni ministar Malik Garibija je pojasnio da su svi korisnici preneseni u jedinstveni elektronski sistem, te da će koristi biti višestruke.

- Prelaskom na isplatu posredstvom banaka doprinosimo ekonomsko-socijalnoj inkluziji građana, ubrzavamo period isplate, umanjujemo administrativne procedure i rizik od napada na službenike koji su nosili ovoliki novac od vrata do vrata, uvodimo aktivnu kontrolu nad protokom novca i pravimo uštedu više od 200.000 KM na godišnjem nivou - navodi ministar Garibija.

Također, napominje da će korisnicima, ukoliko kasno predaju račune ili budu imali problem s uplatom, u narednom mjesecu biti isplaćene eventualne zaostale isplate.

Ostao je samo manji broj korisnika koji još uvijek nisu predali broj tekućeg računa nadležnoj općinskoj službi, te je ovim korisnicima upućeno i dodatno pismo napomene da to učine što prije.

- Za potrebe projekta sklopljeni su sporazumi sa 16 banaka, uključujući sve banke sa sjedištem u FBiH, a većina banaka je na zahtjev Ministarstva odlučila ponuditi i povoljnije uvjete korisnicima koji trenutno nemaju tekuće račune, kako im novi način isplate ne bi napravio dodatne troškove - rekao je ministar Garibija, saopćeno je iz Press službe KS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!