[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/anis-ajdinovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/100x73\/anis-ajdinovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/anis-ajdinovic.jpg","size":"254.35","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

FUZIP - Od 17. maja do 6. juna 744 inspekcijska i 10 kontrolnih nadzora

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora, federalni inspektori su vršili nadzore na području Bosanskopodrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, te Kantona Sarajevo.

Od 17. maja do 6. juna izvršena su 744 inspekcijska i 10 kontrolnih nadzora, sačinjena su 744 zapisnika i utvrđena  472 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 472 prekršajna naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu  671.230 KM.

U navedenom periodu utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 58.884 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 114 upravnih mjera, od kojih se 19 odnosi na mjere privremene zabrane rada. 
Od 261 kontrolisanog privrednog subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj, te da 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

U osvrtu na rezultate pojačanih inspekcijskih nadzora, direktor FUZIP-a Anis Ajdinović je podsjetio da Federalna uprava za inspekcijske poslove svake godine provodi pojačane inspekcijske nadzore u okviru kojih federalni inspektori, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano i intenzivno kontrolišu privredne subjekte na teritoriji FBiH.

- Iz godine u godinu, potvrđuje se da ovakav vid nazora daje pozitivne efekte u smislu povećanja stepena poštivanja relevantnih propisa od privrednih subjekata i održavanja propisima uređenog stanja, što je i suština djelovanja inspekcijskih organa. Akcent pojačanih inspekcijskih nadzora je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori vrše se u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike - kazao je Ajdinović.

Dodao je da se "aktivnosti vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim tržišnim inspektorima rada, a specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, dakle, tokom vikenda i poslije redovnog radnog vremena".

- Zahvaljujući pristupu bazi podataka registrovanih zaposlenih osoba Federalne porezne uprave, federalni inspektori sada imaju mogućnost da na licu mjesta legitimišu sve osobe koje zateknu kod kontrolisanog poslodavca, te na taj način detektuju rad na crno, ukoliko osobe zatečene na radu nisu prijavljene. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, i na provođenju Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o unutrašnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti. Osim značajnih kvantitativnih rezultata, ovakav vid inspekcijskih nadzora se pokazao uspješnim i s aspekta preventivnog djelovanja na privredne subjekte koji pojačavaju disciplinu poslovanja kako bi izbjegli kažnjavanje, kao i s aspekta  unapređenja saradnje s građanima, kojima ovom prilikom zahvaljujemo za saradnju - kazao je Ajdinović.

Od početka prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora (18. marta 2019.) do 6. juna 2019. godine, inspekcijski nadzori su vršeni u svih 10 kantona u FBiH.

U tom periodu izvršeno je 3.517 inspekcijskih  i 87 kontrolnih nadzora, sačinjeno je 3.517 zapisnika,a 
utvrđeno je i 2.185 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 2.185 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim efektom u iznosu  3.069.152 KM.

U periodu od 18. marta do 6. juna utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.511.993,72 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečeno je 599 upravnih mjera, od kojih se 131 odnosi na mjere privremene zabrane rada (89 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 32 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, dva rješenja o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o zabrani prometovanja namirnicama, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada ćumurane - žežnice i jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti).

U tom periodu od 1.120 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da tri subjekta nadzora ne posjeduju fiskalni uređaj, a 156 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Iz FUZIP-a pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja.

Također, napominju da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBiH.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefon za prijave 033 / 22 66 44,  e-mail [email protected] ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!