[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/francuska-migrantski-kamp.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/francuska-migrantski-kamp.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/francuska-migrantski-kamp.jpeg","size":"135.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Francuska policija demontira izbjegličke kampove i deložira migrante

Policija je u utorak počela demontirati improvizirani izbjeglički kamp u blizini sjeverne francuske luke Dankirk koji su podigli brojni migranti koji tvrde da bježe pred ratom, siromaštvom i progonom na Bliskom istoku, u nadi da bi se mogli domoći Britanije.

Reutersov novinar ugledao je naoružane policajce kako ulaze u kamp, koji se proteže duž nekorištene željezničke pruge, prije nego što su radnici u zaštitnim odijelima obarali šatore i improvizirana boravišta pokrivena plastičnim folijama.

Policija rutinski demontira te kampove. Deložacije iz kampa na lokaciji Grande-Synthe odvijaju se jednom sedmično tokom proteklih nekoliko sedmica, saopćio je jedan humanitarni radnik.

Dvadesetsedam migranata udavilo se u kanalu La Manche prošle sedmice dok su pokušali da pređu opasan morski put od Francuske do Britanije duž prometnih brodskih linija u čamcu koji je bio oštećen dok je plutao na otvorenom moru.

Migranti se obično prebace u prihvatne centre postavljene širom zemlje u kojima se od njih traži da podnesu molbe za azilom, iako se mnogi od njih brzo vrate na obale La Manchea.

Hussein Hamid (25), iranski Kurd, kazao je da je danas drugi put deložiran iz kampa. Kada je bio izbačen prvi put, prebačen je autobusom u Lyon, 760 kilometara južnije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!