[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/edin-forto-040219-jh.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/100x73\/edin-forto-040219-jh.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/14\/edin-forto-040219-jh.jpg","size":"76.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Forto najavio više podrške Udruženju poslodavaca i posredovanju u zapošljavanju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je danas, nakon tematske sjednice Vlade KS s Udruženjem poslodavaca KS, skoro formiranje radne grupe za izradu novog zakona o posredovanju u zapošljavanju.

Forto je na pres-konferenciji naveo da je zaključeno da će, osim te, biti formirana i radna grupa za izradu zakona o Ekonomsko-socijalnom vijeću koji je Vlada 2019. donijela u formi nacrta, ali je zaustavljen u skupštinskoj proceduri.

- Treći zaključak je da Vlada KS naglašava opredjeljenje da modernizira Službu za zapošljavanje na čijoj evidenciji je oko 60.000 osoba koje treba potaknuti da aktivno traže posao - istakao je Forto.

Dodao je da će ponovo biti aktivirana radna grupa za analizu tržišta rada, te formirana nova radna grupa koja će zajedno s poslodavcima sačiniti program koji će ciljati zapošljavanje boračke populacije i članova njihovih porodica.

Također, Forto je najavio da će Vlada održavati tematske sjednice s Udruženjem poslodavaca KS najmanje jednom kvartalno.

Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić izjavio je da je njihovo udruženje delegiralo temu današnje sjednice i zahvalio Vladi što je prihvatila sve njihove prijedloge.

Naglasio je da od Vlade očekuju da osigura sredstva za prekvalifikaciju velikog broja osoba sa evidencija nezaposlenih kako bi poslovna zajednica imala potreban kadar.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!