[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/edward-ferguson.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/100x73\/edward-ferguson.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/edward-ferguson.jpg","size":"501.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Edward i Carolina Ferguson: Ambasadori prirodnih ljepota BiH

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson, početkom augusta je završio svoj mandat u Bosni i Hercegovini . Na svom  blogu napisao je  da će uvijek biti ponosan što je imao priliku da bude mali dio istorije BiH i što je pomogao da se prodube veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Ferguson je zajedno sa svojom suprugom Caroline volio i cijenio prirodne ljepote naše zemlje, a sve slobodno vrijeme koristili su za skijanje na olimpijskim planinama, plivanje, rafting...  Svoje impresije o prirodnim potencijalima BiH iznijet će  i u  brošuri Pro BiH Avanture koje je priredio webportal bhputovanja.ba, a koje prenosimo u cjelosti:

avanture-probih.jpg

Ako ovo čitate jer ste u potrazi za avanturom i prizorima koji oduzimaju dah, ne tražite dalje od Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će vas ono što ćemo vam reći inspirisati da obučete svoje penjačke čizme i krenete u istraživanje prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Edwardovom poslu kao britanskog Ambasadora u BiH, imali smo sreću zvati Bosnu našim domom posljednje četiri godine. Znali smo da će ova zemlja biti historijski fascinantna i bogata kulturom i različitostima, od srednjevjekovnih dvoraca do džamija iz osmanskog perioda i katoličkih i pravoslavnih crkava i manastira. Ali ono što nismo očekivali je čista prirodna ljepota njenih krajolika.

Planinarenje širom BiH je za nas bio vrhunac- zelene staze Čavljaka, vrtoglavi grebeni Visočice i Krvavca, cvijetne šume i jezera našeg definitivnog favorita, Treskavice.. Bilo da ste u snijegu do koljena ili da vas sunce prži, ljepota Bosne i Hercegovine je neuporediva, a najbolja stvar je osjećaj da imate cijelu planinu samo za sebe.

Bosansko gostoprimstvo je neuporedivo. Bosanci otvaraju svoja srca i domove za sve posjetioce- ovo svakako vrijedi i za sve planinske domove koje usput posjetite. Tu zaista možete osjetiti potpunu toplinu Bosanaca.

Posjeta Lukomiru, posljednjem bosanskom selu, je također vrhunac svake posjete. Kao da putujete u prošlost, savršen bijeg od svakodnevnice i stresa. Sela oko Umoljana i tokom kanjona rijeke Rakitnice su predivna i zaista ih vrijedi posjetiti.

Olimpijske skijaške staze na Jahorini, Bjelašnici i Igmanu su na samo 40 minuta vožnje od centra Sarajeva, a staze su prilagođene za sve skijaše. Nedostajat će nam da ujutro pogledamo kroz prozor, pogledamo u nebo i odlučimo otići na skijanje! Ne samo da je blizu; skijanje u BiH je nevjerovatno pristupačno, samo dijelić cijene skijanja bilo gdje drugo u Evropi. Čak i ako niste skijaš, nema ništa ljepše od planine okupane suncem, čistog zraka i pogleda na skijaše, sa šoljom tople kafe u rukama!

Rafting je za našu porodicu bio još jedan pun pogodak: Nereva u Hercegovini vas neće razočarati sa svojim izazovima, a smaragdna Una u Bihaću je mirna i prelijepa. Rafting na Tari tek treba da isprobamo!

Ukratko, Bosna i Hercegovina bez premca nudi mogućnosti za avanturu i rekreaciju- u vašoj blizini ili malo dalje, a sve su pristupačne, nezaboravne i sigurno vas neće razočarati! 

Bosna i Hercegovina je jedna od najljepših zemlja i prije svega ću je pamtiti jer je ovdje rođena naša kćerka Mimi, koja je naša mala Sarajka, kazao je ambasador Ferguson na oproštajnoj večeri koju je priredio u Sarajevu , čime  je oduševio sve prisutne. 

Podijelite ovaj članak!