[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/klinika-za-ocne-bolesti-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/100x73\/klinika-za-ocne-bolesti-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/klinika-za-ocne-bolesti-2.jpg","size":"280.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

KCUS: Klinika za očne bolesti počela s primjenom nove metode

Zahvaljujući menadžmentu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Klinici za očne bolesti je počela primjena anti VGF faktora, koji je neophodan kod svih bolesnika oboljelih od šećernih bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu - saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću KCUS-a.

- Ova terapija se primjenjuje i kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, kod povreda i krvarenja u oku. Na ovaj način ćemo ujedno pripremiti pacijenta i za vitroretiralnu hirurgiju, jer bez primjene anti VGF faktora nije moguće uraditi ovaj zahvat - rekla je prof. dr. Amila Alikadić Husović, šefica Klinike za očne bolesti KCUS.    

U isto vrijeme, na ovoj klinici u toku je edukacija mladih doktora koji će raditi na primjeni novih procedura. Planiraju se formirati timovi koji bi bili na raspolaganju 24 sata. To znači, da se neće čekati nijedna indikacija za vitroretiralni zahvat.

Nabavkom novog operacionog mikroskopa paralelno će biti napravljene dvije sale, jedna za mikro hirurgiju prednjeg segmenta oka i druga za srednji segment oka.

Alikadić je naglasila da će paralelnim radom u ove dvije operacione sale i rasporedom timova u toku naredna dva mjeseca u potpunosti ukinuti liste čekanja za vitroretiralnu hirurgiju.

Prema njenim riječima, prelazi se na primjenu najmodernijeg ultrazvučnog skidanja mrene s lećama za prednji segment oka.

Sa ovim lećama pacijent će moći vidjeti na daljinu, blizinu i srednju udaljenost. Više neće biti potrebno da se postoperativno nose naočale.

- Za ovi metodu već imamo educiran kadar. Uz podršku prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice, imamo plan da dijagnostika urođenih anomalija kod djece počne odmah nakon rođenja - pojasnila je Alikadić Husović.

Klinika za očne bolesti ima namjeru nabaviti i ultrazvuk s kojim se dijagnosticiraju maligni procesi u oku, saopćeno je.

Podijelite ovaj članak!