[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/venecuela-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/100x73\/venecuela-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/22\/venecuela-twitter.jpg","size":"297.22","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Venecuela - Američke sankcije su ilegalne mjere, ludilo i varvarstvo

Nove američke mjere kojima se vladi Venecuele ograničava mogućnost da prodaje imovinu i dug u Sjedinjenim Državama su "ilegalne mjere", saopćilo je  venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova.

-Sankcije su ludilo, varvarstvo i apsolutno kontradiktorne međunarodnom pravu- izjavio je ministar vanjskih poslova Horhe Areasa, u kratkoj izjavi za novinare ispred predsjedničke palače Miraflores, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, dan nakon predsjedničkih izboranametnuo nove sankcije Venezueli uredbom kojom američkim državljanima zabranjuje otkup duga kako bi zemlju lišio gotovog novca. 

U nedjelju je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro pobijedio sa 67,7 posto glasova, trostruko više od vodećeg protukandidata na predsjedničkim izborima koje je opozicija proglasila namještenima i bojkotirala ih, a Zapad proglasio nedemokratskima.

Podijelite ovaj članak!