[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/100x73\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/26\/lavrov-astana-sirija-xinhua.jpg","size":"356.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Ministri vanjskih poslova Turske, Rusije i Irana na sastanku u Moskvi

Ministri vanjskih poslova Turske, Rusije i Irana sastat će se u subotu u Moskvi kako bi razgovarali o saradnji u okviru mehanizma dogovorenog u Astani.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske saopćeno je kako će se turski ministar Mevlut Cavusoglu, ruski Sergey Lavrov i iranski Javad Zarif sastati 28. aprila u Moskvi.

"Fokus sastanka će biti na sve aspekte saradnje koja se sprovodi u okviru mehanizma iz Astane i na detaljno objašnjenje koraka koji se mogu odvijati", navodi se iz turskog ministarstva, prenosi TRT.

Mirovni pregovori u Astani održani su 23. i 24. januara 2017. godine sa ciljem okončanja nasilja i poboljšanja humanitarne situacije u ratom razorenoj Siriji.

Kazahstan je bio domaćin osam sastanaka kojima su prisustvovali predstavnici Turske, Rusije i Irana, zemalja koje su posredovale u prekidu vatre u decembru 2016. godine, što je dovelo do mirovnih pregovora u Astani paralelno sa ženevskim pregovorima.

U Siriji je od početka rata od 2011. godine, kada je režim Bashara al-Assada pokušao ugasiti prodemokratske proteste neočekivanom žestinom, prema podacima Ujedinjenih nacija, život izgubilo stotine hiljada ljudi, dok ih je na milione raseljeno.

Podijelite ovaj članak!