[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/policija-8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/100x73\/policija-8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/policija-8.jpg","size":"346.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

39 krivičnih djela i to:

- dva razbojništva;

- devet teških krađa;

- jedna teška krađa (motorno vozilo);

- 10 krađa;

- četiri oštećenja tuđe stvari;

- jedno ugrožavanje sigurnosti;

- 12 ostalih krivičnih djela.

28 narušavanja javnog reda i mira u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.
53 saobraćajne nezgode, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, dva lica zadobilo teške tjelesne povrede, a sedam lica zadobilo lakše tjelesne povrede, dok za dva lica nije utvrđen stepen povrede.
27 lica je lišeno slobode, a 23 lica je zadržano.


Razbojništvo

Dana 18.04.2018. godine oko 20.50 sati, od strane dva NN izvršioca, uz prijetnju fizičke snage, izvršeno je krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (razbojništvo) u prodavnicu „Amko Komerc“ lociranoj u ul. Antuna Hangija, općina Centar Sarajevo. Tom prilikom je otuđena neutvrđena suma novca. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj na mjestu događaja su obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Razbojništvo

Dana 18.04.2018. godine oko 21.15 sati, od strane dva NN izvršioca i uz prijetnju pištoljem, izvršeno je krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (razbojništvo), u hotel „Saraj“ lociranom u ul. Nevjestina, općina Stari Grad Sarajevo. Tom prilikom je otuđena neutvrđena suma novca. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj na mjestu događaja su obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Povređivanje lica sa smrtnom posljedicom i teškim tjelesnim povredama

Dana 18.04.2018. godine u 13.00 sati, od strane dispečera ZZHMP Kantona Sarajevo, obaviještena je dežurna služba Sedme PU da je na lokalitetu Vrutci, općina Ilijaš, došlo do povređivanja dva lica prilikom rada na elektro-stubu. Dolaskom na mjesto događaja policijski službenici su zatekli povrijeđene radnike „Elektrodistribucije“ Sarajevo S.Š. i A.A., kao i radnike firme „Brković SM“ koja je vršila prokres 10-kilovoltnog dalekovoda na relaciji Nišići – Vrutci – Vukasovići. Tom prilikom radnici „Elektrodistribucije“ izjavili da su vršili španovanje žica na dalekovodu, te da je oko 12.50 sati radnik firme „Brković SM“ A.D. oborio jedno stablo smrče, koje je palo na našpanovane žice dalekovoda, te da je tom prilikom došlo do pucanja betonske nogare koja nosi drveni stub, nakon čega pomenuti stub pada zajedno sa radnicima „Elektrodistribucije“ A.A. i S.Š. Od posljedica pada radnik A.A. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane na KUM UKC Sarajevo, dok je drugi radnik S.Š. prilikom pada zadobio povrede od kojih je podlegao na licu mjesta, a što je konstatovano od strane ljekara ZZHMP Kantona Sarajevo. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajnim radnjama, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i inspektorom zaštite na radu. Tijelo preminulog S.Š. je vozilom KJKP „Pokop“ prevezeno u prostorije prosektur Bare. Policijski službenici nastavljaju dalji rad .

Stanje u saobraćaju

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 17 saobraćajnih nezgoda, od toga 15 sa materijalnom štetom i 2 sa nastradalim osobama, kojom prilikom su 2 lica su zadobila akše tjelesne povrede. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena 2 vozača, 3 lica prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, jedan vozač za vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom, 4 motorna vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 3 neregistrovana motorna vozila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!