[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/fna-77286.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/100x73\/fna-77286.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/fna-77286.jpg","size":"379.04","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Endokrinolozi i dijabetolozi iz BiH i inozemstva na kongresu u Sarajevu

Udruženje endokrinologa i dijabetologa u BiH okupilo je na Drugom kongresu u Sarajevu endokrinologe, dijabetologe te ljekare iz BiH i inozemstva koji su u kontaktu sa dijabetološkim i endokrinološkim bolesnicima.  

Predsjednica Organizacionog odbora kongresa Azra Bureković kazala je na pres-konferenciji da se kongres sastoji iz više segmenata, a stručnjaci će se, između ostalog, baviti hipofizom kao glavnom žlijezdom u ljudskom organizmu (utječe na rad ostalih žlijezda).

- Svaka sekcija ima predavače, pokušali smo donijeti novine u svijetu te smjernice za dijagnostiku i liječenje bolesti kojima se mi bavimo - kazala je prof.dr. Bureković.

Naglašava da je dijabetes kao najčešće endokrinološko oboljenje kod nas kao i u svijetu u porastu, a cilj je da budu što ranije dijagnosticiran i pravilno liječen.

- Progresija šećerne bolesti je stalna, dovodi do kasnih komplikacija, prerane invalidnosti i smrtnosti naših pacijenata. Cilj nam je skrenuli pažnju na značaj ranog otkrivanja i pravilnog liječenja šećerne bolesti jer to sigurno može spriječiti nastanak komplikacija koje ta bolest donosi - dodala je.

Predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa u BiH Zelija Velija Ašimi istaknula je problem koji "tišti" BiH ali i države regije, a odnosi se na mali broj ljudi koji se bave dijagnostikom i tretmanom endokrinoloških bolesti, a pri tom raste broj endokrinoloških poremećaja.

- Dovoljno je reći da u tu grupu poremećaja spada šećerna bolest i sve komplikacije do kojih dovodi, kardiovaskularne komplikacije koje za osnovu imaju šećernu bolest, gojaznost, bolesti štitnjače - naglasila je prof. dr. Ašimi.          

Profesor dr. Đuro Macut iz Evropskog društva endokrinologa očekuje da će, sudeći po temama i pokrivenosti oblasti, endokrinologija kao jedna od vodećih oblasti u internoj medicini biti na pravi način prezentirana i na ovom kongresu. Očekuje da će skup pokrenuti i neka nova pitanja poput načina organizacije i rada endokrinoloških društava te pružiti šansu za nove inicijative i u BiH.

Programom Drugog kongresa endokrinologa i dijabetologa planirano je osam fokusnih oblasti (bolesti hipofize, štitne i paratiroidne žlijezde, metaboličke bolesti kostiju, bolesti nadbubrega, reproduktivna endokrinologija, šećerna bolest, gojaznost te druge rijetke bolesti u endokrinologiji). Kongres traje do 22. aprila, prijavljeno je oko 200 sudionika te 28 predavača. 

Podijelite ovaj članak!