[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/plasticne-kese-flickr.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/100x73\/plasticne-kese-flickr.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/19\/plasticne-kese-flickr.jpg","size":"447.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Srbija zabranjuje upotrebu plastičnih vrećica

 

 Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije najavili su kako će ta zemlja zabraniti upotrebu tankih plastičnih vrećica i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih.

Kako prenose srbijanski mediji, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primijeniti sve mjere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz veljače ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja vrećica na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

Iz Ministarstvu za zaštitu životne sredine ističu kako su u vezi s tim pitanjem u stalnoj komunikaciji s velikim trgovačkim lancima, kao i s nevladinim sektorom, kako bi utjecali na razvoj ekološke svijesti građana.

Prema nezvaničnim procjenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona eura za nabavku plastičnih vrečica, a građani u prosjeku troše sedam vrećica dnevno.

Podijelite ovaj članak!