[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/gekic-stratbih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/100x73\/gekic-stratbih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/04\/06\/gekic-stratbih.jpg","size":"49.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Džemal Gekić odgovara na pitanje : Kako odabrati prave omega 3 kiseline

7.07.2016.

Kako odabrati prave omega 3 kiseline pitanje je na koje ovoga puta ukazuje i odgovara Džemal Gekić, prof.sporta i tjelesnog odgoja , te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije. Evo šta nam on poručuje



Piše. Džemal Gekić

Povećan unos omega 3 masnih kiselina je najbolji potez za generalno poboljšanje zdravlja i dodatno sagorijevanje masnih naslaga u organizmu . Ako niste prije pročitali zašto su bitne omege 3, možete vidjeti u članku.

Kako odabrati?

Nažalost kao i u svemu, postoje "marketing fazoni" koji Vam mogu uzeti novac a ne dati ništa i to sve legalno. Naime, kada birate omegu 3, onda trebate biti oprezni oko par stvari.

Riblje ulje – kada uzimate riblje ulje bilo tečno ili u kapsulama, to ne znači da u njima ima omega 3, jer vama trebaju EPA i DHA (omega 3 masne kiseline) i samo njihova količina je bitna.

Prednji dio pakovanja kaže proizvod se zove ˝omega nešto¨ i na pakovanju istaknuto 1000mg. Ovo vas automatski navede da proizvod ima u zbiru 1000mg omega 3, međutim, to nije tačno, jer samo mali dio tih 1000mg je ustvari omega 3. Ne postorji na našem tržištu suplement sa 1000 mg omege 3 po dozi. Pogledajte na zadnjem dijelu pakovanja koliko mg EPA i SHA ima.

Dakle fokus na EPA i DHA.

Koliko?

360 EPA i 240 DHA je neki standard na našem tržištu po dozi, mislim da bi svi osjetili poboljšanje sa tom dozom ujutro i još jednom navečer, ali svakako obratite pažnju da li je ta doza na dvije kapsule ili na jednu .

Danas sam počeo eksperiment sa malo većom dozom omega 3 koju preporučuje dosta stručnjaka na polju treninga i fitnesa, pa ću Vam prenijeti rezultate :) Ono što očekujem jeste manje upale mišića, eliminaciju bolova u zglobovima, generalno bolji fokus i povećanje energije, pa ćemo vidjeti.

Podijelite ovaj članak!