[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-9d1394d6fd429311e2570be6f53c4010.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/l-9d1394d6fd429311e2570be6f53c4010.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/l-9d1394d6fd429311e2570be6f53c4010.jpg","size":"65.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Macić: SDA neće učestvovati u blokadama, ali će institirati na pozicijama koje joj pripadaju

Adil Macić, sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije (SDA), nakon što je žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH odlučeno da kandidatska lista SDA dobije mandat u bošnjačkom delegatskom klubu u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH iz Kantona 10, izjavio je novinarima da to Stranci demokratske akcije omogućava da pokaže i na djelu kapacitet političkog subjekta s ostvarenim najvećim povjerenjem birača.

Na novinarsko pitanje da li će s novoosvojenim mandatom u bošnjačkom klubu Doma naroda SDA eventualno blokirati političke protivnike kod uspostave novih izvršnih vlasti u FBiH, Macić odgovara da SDA nije i neće učestvovati ni u kakvim blokadama, ali hoće insistirati na njenim pozicijama koje joj pripadaju prema Ustavu i zakonima kao političkom subjektu s velikim povjerenjem birača ostvarenim na posljednjim izborima u Bosni i Hercegovini.

Po Macićevim riječima, on je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH prisustvovao kao posmatrač procesu žrijebanja, ovlašten za tu ulogu od vlastite stranke.

U CIK-u je, naime, žrijebanjem odlučivano da li će kandidatska lista Stranke demokratske akcije ili Lista Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) dobiti bošnjački mandat u federalnom Domu naroda iz Livanjskog kantona. Žrijebanje je organizovano jer su u prethodnom glasanju na konstituirajućoj sjednici novog saziva te kantonalne skupštine, navedene dvije liste imale identičan količnik glasova.

Današnjem žrijebanju je prisustvovao i Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka Osmorke.

On je tražio da u žrijebu neprozirne kuglice u kojima su bili ispisani nazivi dviju kandidatskih lista izvlači iz namjenske prozirne posude neko drugi, a ne službenici CIK-a. Nije bio protiv toga da lično izvuče odlučujuću kuglicu, ali je tada reagovao Macić rekavši da predstavnici političkih subjekata ne smiju to činiti.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao da ovaj posao, prema Uputstvu, treba da obave ovlašteni državni službenici CIK-a, što je na koncu i učinjeno te izvučena odlučujuća kuglica s nazivom kandidatske liste Stranke demokratske akcije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!