[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/vstv-bih-imenovao-nosioce-pravosudnih-funkcija32665-1669398993.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/100x73\/vstv-bih-imenovao-nosioce-pravosudnih-funkcija32665-1669398993.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/11\/30\/vstv-bih-imenovao-nosioce-pravosudnih-funkcija32665-1669398993.jpg","size":"51.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Podrška kampanji '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podržava borbu protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja koje se svakodnevno dešąva, podsjetio je Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, prilikom svog obraćanja tokom redovne sjednice, a povodom  kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Lagumdžija je naglasio važnost saradnje svih relevantnih aktera, kako nadležnih državnih institucija, tako i relevantnih organizacija civilnog društva, ali i primjene međunarodnih dokumenata, koje je BiH ratificirala i koji, kao takvi, imaju prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo u konačnom rješavanju ovog problema.

Podsjetio je i da, obzirom na nadležnosti i ulogu u pravosuđu BiH, Vijeće može dati značajan doprinos unapređenju položaja žena žrtava nasilja u kontaktu sa pravosuđem te se na taj način pridružiti naporima drugih institucija i organizacija civilnog društva u osiguravanju života bez nasilja i diskriminacije.

Kao doprinos u realizaciji globalne kampanje, VSTVBiH će, 8. i 9. decembra 2022. godine, organizovati naprednu obuku za savjetnice i savjetnike za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u pravosudnim institucijama u BiH, s ciljem osiguravanja jednakih radnih uslova u pravosudnim institucijama, bez obzira na spol/rod, te promocije profesionalnog, zdravog i dostojanstvenog radnog okruľenja, sprječavanjem pojava seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja.

VSTVBiH svoju podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja najvećim dijelom pruža kroz aktivnosti projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH“, koji realizuje uz podršku Vlade Švedske.

Inače, VSTVBiH je usvojilo Strategiju za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu BiH, na temelju koje su sve pravosudne institucije kreirale vlastite akcione planove za rad na poboljąanju ove oblasti.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ počela je 25. novembra - Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava, čime se ističe da je nasilje nad ženama kršenje temeljnih ljudskih prava. Kampanja se obilježava u više od 100 država svijeta, saopćeno je iz VSTVBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!