[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/02\/bakir-borjana-zeljko-hadzikadic-denis.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/02\/100x73\/bakir-borjana-zeljko-hadzikadic-denis.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/10\/02\/bakir-borjana-zeljko-hadzikadic-denis.jpg","size":"86.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

REZULTATI OPĆIH IZBORA UŽIVO: Denis Bećirović ima 56,15 posto glasova, Komšić daleko ispred Krišto

Posljednji presjek prema podacima Stranke demokratske akcije, na osnovu 74,65 posto prebrojanih glasova, pokazuje da kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović ima 56,15 posto glasova, kandidat SDA Bakir Izetbegović ima 39,09 posto.

Mirsad Hadžikadić ima 4,83% glasova.

Isti izvor pokazuje da kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ima 70,3 posto, a kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto 29,7 posto.

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević je potvrdio da trend rasta prednosti kandidata SNSD-a još uvijek ova politička stranka bilježi za člana Predsjedništva BiH te da nakon 75 posto prebrojanih glasova Cvijanović ima oko 240.000 glasova dok Mirko Šarović ima oko 160.000 glasova.

Na osnovu 20-ak prebrojanih glasova za predsjednika RS, kazao je da Dodik ima prednost od 56 posto, a Trivić 44 posto osvojenih glasova.

Na uzorku od 62,15 posto prebrojanih glasova, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović vodi sa 56,25 posto, a kandidat SDA Bakir Izetbegović sa 38,82 posto. 

Mirsad Hadžikadić je na trećem mjestu sa 4,93 posto glasova.

Kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić ima 73,5 posto glasova, a kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto 26,5 posto.

Prema podacima SNSD-a, a na osnovu obrađenog 101 biračkog mjesta, od ukupno 2.237, kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 5.198 glasova, a kandidat SDS-a Mirko Šarović 2.734 glasova.

U SNSD-u tvrde da će uskoro proglasiti pobjedu Željke Cvijanović u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Ona vodi u odnosu na Mirka Šarovića, Nenada Nešića i Vojina Mijatovića.

PDP: Trivić šalje Dodika u prošlost, ona je nova predsjednica RS

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak poručio je večeras kako vlast SNSD-a odlazi u prošlost i da kandidatkinja ove stranke za predsjednicu bh. entiteta Republika Srpska Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika.

"Prvi rezultati zadaju pravac koji je nepovratan i nepromjenjiv kada je u pitanju utrka za predsjednika RS-a", najavio je.

Koalicija "Pod lupom" objavila je da je do 16:30 sati na birališta izašlo 40,1 posto građana s pravom glasa.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!