[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/rafale-borbeni-avion.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/100x73\/rafale-borbeni-avion.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/rafale-borbeni-avion.png","size":"417.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Ujedinjeni Arapski Emirati kupuju 80 borbenih aviona Rafale od Francuske

 Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) naručili su 80 borbenih aviona marke Rafale, što je najveća narudžba ikad za taj ratni avion.

Riječ je o ugovoru o naoružanju vrijednom više milijardi dolara, koji produbljuje ekonomske i političke veze s Francuskom, javlja AFP. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron počeo je u petak dvodnevnu turneju kroz države Perzijskog zaljeva, a osim Emirata, posjetit će i Katar i Saudijsku Arabiju.

Njegova posjeta dolazi u vrijeme kada zaljevske arapske države izražavaju nesigurnost u pogledu usredotočenosti SAD-a na regiju, tražeći istodobno više oružja od svog ključnog sigurnosnog saveznika.

Francuski predsjednik uspostavio je dobar odnos s prestolonasljednikom Abu Dhabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahyanom, s ulaganjima koja će se realizirati između dviju zemalja.

Franckuska ima stalnu vojnu bazu u glavnom gradu Emirata.

- Osim prisutnosti tri francuske vojne baze na teritoriju UAE-a, ovo međusobno povjerenje preraslo je u nabavku 80 aviona marke Rafale, 12 helikoptera Caracal i pripadajućih elemenata - navodi se u saopćenju francuskog predsjedništva nakon ceremonije potpisivanja ugovora između šeika al-Nahyana i Macrona u Dubaiju.

Više od jedne decenije vođeni su pregovori za borbene avione Rafale između UAE i njihovih francuskih dobavljača.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!