[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/belavia-bjelorusija-1.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/100x73\/belavia-bjelorusija-1.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/belavia-bjelorusija-1.jpeg","size":"74.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Bjeloruska aviokompanija Belavia 'prepolovila' flotu zbog sankcija EU

Bjeloruska državna aviokompanija Belavia saopćila je u petak da je prinuđena da smanji svoju flotu aviona za skoro polovinu nakon što joj je Evropska unija uvela sankcije.

EU je sankcionirala Belaviu u četvrtak, optužujući je da su njeni avioni prebacivali migrante u taktici destabiliziranja evropskih država, a kaznene mjere su koordinirane s Washingtonom.

Sankcije znače da kompanije EU više neće iznajmljivati avione bjeloruskoj aviokompaniji, saopćili su zvaničnici EU.

- Zbog uvođenja restrikcija, aviokompanija je prinuđena da smanji svoju flotu - navodi Belavia u saopćenju, dodajući da trenutno ima 15 aviona.

Kompanija nije konkretno navela koji od prethodnih 15 aviona Boeing i 14 Embraer nisu više dio njene flote.

Zaključno s krajem prošle godine, aviokompanija je imala 15 aviona, među kojima pet Embraera i osam Boeinga, dok je isti broj aviona bio iznajmljen. Jedan od najvećih snabdjevača Belavie iznajmljenim avionima bila je Air Lease korporacija (ALC).

Belavia, jedina aviokompanija bivše sovjetske republike, saopćila je kako planira obnoviti svoju flotu nabavkom aviona i njihovim iznajmljivanjem od kompanija koje nemaju sjedište u EU.

Njenim avionima zabranjen je ulazak u veći dio evropskog zračnog prostora nakon međunarodnog 'zgražanja' zbog prinudnog prizemljenja aviona kompanije Ryanair u Bjelorusiju i hapšenja disidenta u tom avionu, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!