[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/gorazde-srce-za-djecu.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/gorazde-srce-za-djecu.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/gorazde-srce-za-djecu.jpg","size":"92.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Predstavnici Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka boravili u Goraždu

Predstavnici Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka danas su sa gradskim i kantonalnim zvaničnicima u Goraždu razgovarali o budućoj saradnji s akcentom na podršku porodicama odnosno djeci sa ovog područja koja se bore s opakom bolešću.

Direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat naglašava da je svaki vid podrške od velikog značaja te da se od nadležnih institucija očekuje da konkretno djeluju.

- Mi očekujemo da djeca sa područja BPK dobiju konkretnu podršku i to nam je najvažnije. Mi smo tu, uz djecu, pratimo njihovo liječenje, od samog dolasdka u Sarajevo, saopćavanja dijagnoze, sve dok se bolest ne završi, a to je nekih pet godina, pa i kasnije. To je jedna teška borba jer rak je bolest cijele porodice, svi trpe na neki način i treba biti uz njih. Imate i roditelje koji su možda i socijalno ugroženi, treba sagledati tu kompletnu sliku i morate imati jedan multidiscipliniran tim u borbi i liječenju ove djece - kazao je Kubat.

Dodao je da se od nadležnih institucija očekuje da budu uz djecu i roditelje a, kako je kazao, načina je mnogo.

- U Goraždu imamo dosta naših korisnika, djece koja su se liječila i koja se liječe, i naših roditelja i najvažnije je da oni ostanu u fokusu i da vodimo brigu o njima jer to je ono najvažnije zbog čega udruženje i postoji. Trenutno imamo desetak djece koja su liječena sa područja BPK a trenutno imamo jedno dijete koje je na liječenju u Turskoj i imali smo nažalost jedno dijete koje je izgubilo bitku a koje je boravilo u Roditeljskoj kući - naglasio je Kubat.

Ovom prilikom predstavnici Udruženja uručili su donaciju vrijednu oko 15.000 KM Kantonalnoj bolnici, Domu zdravlja Goražde i Udruženju oboljelih od cerebralne paralize

- To je donacija koju smo mi dobili i odlučili da uručimo ovim ustanovama, a sadrži pomoćnu opremu, kolica, štake, pelene, dezinfekciju i posebno, vrijedno oko 9.000 KM je infuziona pumpa i perfuzor koji će koristiti na odjeljenju intenzivne njege. Drago nam je da će to koristiti našim sugrađanima, a u svemu nam je pomogao gospodin Aldin Šalaka koji je to sve uvezao na čemu smo zaista zahvalni - pojasnio je predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat.

Goraždanski humanista Aldin Šalaka naglasio je da je nemjerljiva podrška udruženja porodicama i djeci oboljeloj od raka.

- Povezala nas je porodica Odžaković i oni su ta spona koja je dječaka poslala u Tursku na liječenje, koji stoje iz njegovog liječenja i cijelo vrijeme su mu podrška i u što kraćem periodu su ga uspjeli izmjestiti u Tursku a to je samo jedan od mnogih primjera koliko ovi ljudi pomažu djeci u cijeloj BIH. I ova porodica treba podršku, a akcija prikupljanja sredstava za rješavanje njihovog stambenog pitanja i dalje traje - kazao je Šalaka.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!