[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/lucicsvicarska.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/lucicsvicarska.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/lucicsvicarska.jpg","size":"64.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Keler-Suter: Švicarska će nastaviti pružati podršku za prihvatni centar Lipa

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić danas se u Sarajevu sastao sa ministricom pravde i policije Švicarske Karin Keler-Suter s kojom je razgovarao o migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Švicarska će nastaviti pružati podršku, a to se, između ostalog, odnosi na prihvatni centar Lipa. Zbog toga pružit ćemo dodatna finansijska sredstva za snabdijevanje električnom energijom u kampu Lipa i također ćemo pružiti podršku u vezi administracije u kontekstu upravljanja migracijama – izjavila je Keler-Suter.

Sporazum u vezi migracijskog partnerstva između BiH i Švicarske sklopljen je 2009. godine.

- To partnerstvo je veoma uspješno, relevantno i važno. Mi cijenimo ulogu BiH kao tranzitne zemlje. Znamo da je to jedan težak zadatak s obzirom na to da se radi o pitanju ljudskih prava koja su važna za Švicarsku i bez obzira što se migranti moraju vratiti u zemlje porijekla važno je da se poštuju njihova ljudska prava – istakla je Keler-Suter.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić upoznao je Keler-Suter da je to ministarstvo omogućilo smještaj migrantima u Salakovcu, a i kroz budžet izdvaja određena sredstva koja pomažu za ublažavanje migrantske krize.

- Želim zahvaliti Švicarskoj koja omogućava veliku pomoć BiH. Kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Švicarska je pomogla sa više od pet miliona KM – rekao je Lučić.

Ovom prilikom poručila je Keler-Suter da u Švicarskoj postoji veoma jaka zajednica bh. građana. 

- Više ih je od 60.000. Oni daju veliki doprinos švicarskom društvu. Smatram da odnos između ove dvije zemlje donosi prednosti građanima u BiH, ali i građanima BiH, koje žive u Švicarskoj - dodala je Keler-Suter.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!