[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/fna-150470.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/fna-150470.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/fna-150470.jpg","size":"137.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

U toku prva faza sanacije SKPC Mejdan, radovi u velikoj dvorani

U toku je prva faza sanacije Sportsko-kulturno-privrednog centra Mejdan u Tuzli, koji je oštećen u velikom nevremenu praćenom poplavama u julu prošle godine.

U potpunosti je došlo do plavljenja tzv. nulte kote objekta, što podrazumijeva veliku dvoranu, kuglanu, tehničke prostorije, prostor ugostiteljstva, sve sportske svlačionice, službene prostorije, prostorije sa postrojenjima KGH, a šteta je procijenjena 1,7 miliona KM.

Potpuno je uništen i parket u velikoj dvorani i kuglana. Grad Tuzla i Razvojni program Ujedinjenih naroda početkom septembra prošle godine potpisali su Sporazum o finansiranju projekta obnove SKPC „Mejdan“, nakon provedenih tenderskih procedura su izabrani izvođači radova sa kojima je potpisan ugovor.

- Trenutno se izvode radovi prve faze sanacije štete nastale uslijed plavljenja. Prvi lot se odnosi na sanaciju štete u velikoj dvorani. Radovi na hidroizolaciji dvorane, sanaciji teleskopskih tribina, razvodu elektroinstalacija, ugradnji novog parketa, a sve u skladu sa međunarodnim sportskim standardima. Drugi lot se odnosi na radove na odvodnji oborinskih voda oko objekta SKPC „Mejdan“. Vrijednost prve faze je oko 560.000 maraka novčana sredstva su obezbjeđenja od strane Grada Tuzla, UNDP BiH i SKPC Mejdan. Rok za završetak radova je 120 dana. Nadamo se da će izvođači kvalitetno uraditi svoj dio posla u predviđenom roku a što da ne i prije predviđenog roka - izjavio je direktor SKPC Mejdan Jasenko Elezović.

Druga faza je planirana za narednu godinu, ovisno o obezbjeđenim novčanim sredstvima. Može ići u pravcu energetske efikasnosti objekta Mejdana u smislu tzv. zelene ekonomije – čime bi se trebale napraviti velike uštede preduzeća na grijanju, električnoj energiji, održavanju objekta itd. 

- Cilj je da u konačnici Mejdan bude bolji nego što je bio i održiviji u svim segmentima. Kao što sam već naveo, ulaganja će biti nastavljena i u narednoj godini. Ne treba zaboraviti veliki sportski značaj Mejdana za Bosnu i Hercegovinu, da su u ovoj dvorani svoje reprezentativne utakmice realizovale nacionalne selekcije BiH u skoro svim dvoranskim sportovima - izjavio je Elezović.

Sportski kolektivi koji koriste usluge Mejdana trenažne procese i takmičenja realizuju u maloj dvorani i trening sali.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!