[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/bh-novinari-logo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/100x73\/bh-novinari-logo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/bh-novinari-logo.jpg","size":"45.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

BH Novinari:Poziv medijima na poštivanje Kodeksa prilikom izvještavanja o zločinu nad troje djece u Zagrebu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od medija u Bosni i Hercegovini striktno poštivanje profesonalnih standarda i novinarske etike, kao i zaštitu prava djece i privatnost porodice, prilikom izvještavanja o  tragičnom ubistvu troje djece u Zagrebu.

Nedopustivo je i protivno kodeksima novinarske etike za elektronske, štampane i online medije u BiH objavljivati fotografije djece, kršiti pravo na privatnost i dostojanstvo porodice nastradalih, te izvještaje bazirati na pretpostavkama, nepouzdanim i nezvaničnim izvorima ili nagađajima u vezi sa okolnostima u kojima je počinjeno ovo krivično djelo, poručuju iz udurženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara podsjeća  urednike i novinare bh.medija da se etičkim kodeksom nalaže medijima da prilikom izvještavanja javnosti moraju „odražavati etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima“. Također, mediji se pozivaju da „izbjegavaju uplitanja u nečiji privanti život“ kada to nije u interesu javnosti, te da o ličnim tragedijama, temama i ličnostima povezanim sa njimaizvještavaju diskretno i sa suosjećanjem“. 

UO BH novinara smatra nedopustivim kršenje prava djece  - žrtava ovog zločina, kao i to da se o samom činu i okolnostima počinjenja  izvještava sa detaljima koji nisu u interesu javnosti, a pogotovu nisu u interesu maloljetnih žrtava, njihove majke i cijelokupne porodice.  

" Još jednom podsjećamo kako medijima nije dozvoljeno  „identificirati djecu mladu od 18 godina kada su žrtve krivičnih djela“. Ovakvo  postupanje ne predstavlja samo kršenje moralnih principa novinarstva, već je istovremeno i krivično djelo i kršenje Konvencije o pravima djeteta", stoji u saopštenju UO.

Upravni odbor BH novinara će obavijestiti Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) i Vijeće za štampu i online medije u BiH (VZŠ) o kršenjima kodeksa u izvještavanju medija o ovom tragičnom zločinu, te pozvati ih na korištenje mjera iz njihove nadležnosti prema svim medijima u BiH koji su prekršili profesionalna pravila.   

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!