[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/20210926-krug99.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/100x73\/20210926-krug99.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/26\/20210926-krug99.png","size":"427.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

'Krug 99' o političkom uređenju i stabilnosti Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Aktuelna situacija u regionu, opterećena stalnim tenzijama i pokušajima reinkarnacije starih velikodržavnih ideja i programa, nameće potrebu novog promišljanja ukupnih odnosa, kao i preispitivanja vrijednosti na kojima počiva društveno-političko ustrojstvo zemalja-sudionica tih i takvih procesa.

Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 u online formatu, na kojoj je razgovarano o temi "Građansko političko uređenje i stabilnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore", a čiji su uvodničari bili prof. dr. Živko Andrijašević s Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i prof. dr. Enver Halilović, ex-rektor Univerziteta u Tuzli.

Elaborirajući brojna pitanja i društvene silnice koje oblikuju savremenu stvarnost u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uvodničari su ponudili perspektivu građanskog političkog ustrojstva, koje ni u kom slučaju ne isključuje etničko političko zastupanje, ali koje nudi prevazilaženje starih obrazaca djelovanja, mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, temeljen na modernom poimanju države i njenih institucija.

U osvrtu na aktuelno stanje u Crnoj Gori, dr. Andrijašević je upozorio da je 'na sceni' svojevrsni povratak na ideje prošlosti, "što se desilo kao većinska politička odluka na izborima 30. augusta 2020. godine".

Mišljenja je kako trenutno stanje u Crnoj Gori karakterizira negacija modernizacijskog procesa koji je nesumnjivo postojao u 20. vijeku i posljednjim desetljećima u procesu obnavljanja crnogorske državnosti.

- Poslije onoga što se u Crnoj Gori desilo nakon izbora mi svjedočimo, ne rušenju jednog ili negiranju političkog sistema, nego negaciji i potiranju jednog sistema vrijednosti koje su postojane i imale izgleda da budu trajne – kazao je uvodničar Andrijašević.

Analizirajući socijalne osnove koje novim/starim idejama u Crnoj Gori daju snagu, uvodničar napominje kako se desilo da jedna, formalno nepolitička institucija kakva bi trebalo da bude Crkva, postane vodeća institucija savremene Crne Gore, što je svojevrsni kuriozitet, ali da, istovremeno, "predstavlja stanje stvari koje nesumnjivo mora da se mijenja".

- Ušli smo u jedan proces, ne samo političke, nego i idejne i društvene prekompozicije i mi sada tražimo kao društvo model na koji način odgovoriti onome što je crnogorska stvarnost – naveo je dr. Andrijašević, izražavajući uvjerenje da će građanski dio Crne Gore dati odgovor na aktuelno stanje uz zagovaranje modernističkih i emancipatorskih ideja.    

Poručio je, istovremeno, kako takve ideje i evropske vrijednosti na Balkanu imaju šansu da odnesu prevagu, ukoliko imaju odgovarajuću spoljnu podršku.

Uvodničar dr. Halilović je u osvrtu na stanje u BiH, podsjetio na ograničenja dejtonskog uređenja, odnosno njenog etničkog ustrojstva koje uvjetuje trajnu blokadu bh institucija i stavlja u težak položaj sve njene građane.

Istaknuo je kako situaciju u BiH dodatno usložnjavaju i druge društvene, regionalne i političke okolnosti, te da je to kulminiralo aktuelnom situacijom, karakteriziranom stalnom političkom krizom, proizvodnjom straha, sijanjem razdora i jačanjem separatističkih tendencija.

- Sada je vrijeme promjena konfliktnog etno-nacionalnog političkog ustrojstva u jedno harmonično građansko uređenje, kakvo je uređenje koje baštini većina zemalja danas u svijetu – potcrtao je Halilović, navodeći kako politički Beograd i Zagreb insistiraju na etničko-nacionalnom političkom ustrojstvu BiH, "što je u skladu s njihovim hegemonističkim idejama i praksom".

Upozorio je kako je "uz međunarodnu asistenciju Bosni i Hercegovini faktički onemogućeno/zabranjeno građansko političko uređenje na kojem se zasniva suvremeni demokratski svijet".

- Stimulira se i provocira etno-nacionalizam, politička i bezbjednosna nesigurnost, čime se mladi ljudi 'istjeruju' iz BiH i onemogućava sveukupni ekonomski napredak i rast životnog standarda bh. građanima – navodi uvodničar.

Radi se o, kako je kazao, neprihvatljivoj situaciji, podsjećajući da je BiH stoljećima multietnička država, s najdužim kontinuitetom trajanja u regionalnom okviru.

- Rješenje je u uspostavljanju novog građanskog političkog ustrojstva u BiH koje će postojeću konfliktnost promijeniti u jedan harmoničan, jedankopravan i društveno jednako prihvatljiv status za sve njene građane – zaključio je uvodničar.         

Kako je u najavi sesije kazao predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, u vezi sa sadržajem današnje diskusije bit će formilirani i objavljeni zaključci u funkciji povezivanja demokratskih građanskih snaga i organizacija civilnog društva, posebno zemalja koje su meta velikodržavnih politika.

Pored ostalih, sesiji Kruga 99 prisustvovao je i Victor Jackovich, prvi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!