[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/osce-696x377-203067-725x483.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/osce-696x377-203067-725x483.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/osce-696x377-203067-725x483.jpeg","size":"54.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

OSCE osudio ciljanu online kampanju mržnje usmjerene protiv medija

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE -a u BiH Kathleen Kavalec osudile su “ciljanu internetsku kampanju mržnje protiv nekoliko medijskih profesionalaca u BiH,” uključujući novinare N1, te su pozvale vlasti da poduzmu efikasne mjere kako bi istražile i procesuirale počinioce u skladu sa zakonom.

Saopćenje OSCE-a, koje se poziva na saopćenje Udruženja BH Novinari, navodi da je posljednjih nekoliko dana došlo je do porasta agresivnih i nacionalističkih komentara usmjerenih protiv novinara u zemlji putem interneta.

Navode se specifično napadi na generalnu sekretarku Udruženja BH Novinari Borku Rudić, glavnog urednika N1 televizije Amira Zukića i novinara N1 Nikole Vučića, te šeficu odsjeka za Komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Lejlu Turčilo.

“Namjerne manifestacije mržnje i agresivnog govora protiv medijskih profesionalaca u znak odmazde za njihov rad imaju zastrašujući učinak – ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovu fizičku sigurnost jer takvo nasilje na internetu može povećati rizik od daljnje prijetnje i nasilja nad novinarima,” izjavila je Ribeiro.

“Vlasti moraju primijeniti sve dostupne pravne načine za brzu i efikasnu istragu i krivično gonjenje počinilaca, kao i boriti se protiv govora mržnje na internetu, kako bi se osiguralo sigurno okruženje za medije u zemlji,” dodala je.

“Uznemirena sam posljednjim primjerom zastrašivanja i prijetnji javnim ličnostima u BiH. Rasprostranjena klevetnička kampanja protiv prof. Lejle Turčilo, Borke Rudić, Nikole Vučića, Amira Zukića i drugih prijeti njihovoj sigurnosti,” izjavila je Kavalec.

Pozvala je vlasti da “poštuju svoje obaveze prema OSCE-u i omoguće novinarima i zagovornicima slobode izražavanja da rade u okruženju bez zastrašivanja.”

Saopćenje zvaničnica OSCE-a dolazi nekoliko dana nakon što je Jasmin Mulahusić, državljanin Luxembourga koji je nedavno bio priveden po nalogu Tužilaštva BiH zbog širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, ali i ubrzo nakon toga pušten iz pritvora, uputio uvrede na račun novinara N1 te ostalih navedenih.

Mreža SafeJournalists je također osudila napade od strane Mulahusića.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!