[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/20210921-regionalni-sastanak-undp-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/100x73\/20210921-regionalni-sastanak-undp-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/21\/20210921-regionalni-sastanak-undp-1.jpg","size":"112.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Dužnosnici Tužiteljstva BiH učestvovali na regionalnom sastanku u Beogradu

 Regionalni sastanak tužitelja o suradnji u predmetima ratnih zločina održan je u Beogradu u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih naroda-UNDP i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Domaćin sastanka bilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, saopćeno je z Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Na sastanku je sudjelujovalo oko 50 dužnosnika tužiteljskih institucija u regionu, glavni tužitelj pri MRMKS Serge Brammertz, te najviši dužnosnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić i njezini zamjenici i rukovoditelji iz Posebnog odjela za ratne zločine Milanko Kajganić i Diana Kajmaković, kao i rukovoditeljica odsjeka Sanja Jukić, prezentirali su rad i aktivnosti Tužiteljstva BiH, kao i ostvarene rezultate odjela, s akcentom na aktivnosti u predmetima u kojima je ostvarivana regionalna i međunarodna suradnja.

Središnje teme regionalnog sastanka odnosile su se na ključne izazove i probleme u suradnji, primjere uspješne suradnje, rješavanje pitanja traganja za nestalim osobama, kao i kazneno gonjenje u predmetima ratnih zločina s elementima seksualnog nasilja i zlostavljanja.

Također je razgovarano o dosadašnjoj suradnji u istragama i prijenosu postupaka, unaprijeđenju te suradnje, odabiru predmeta za buduća postupanja, koordinaciju istraga, postupanje po zahtjevima za suradnju na temelju protokola i sporazuma i drugim bitnim pitanjima iz oblasti regionalne suradnje.

Dio tema odnosio se na primjenu instituta sporazumnog priznanja, unapređenje prekograničnog pristupa svjedocima, pomoć u identificiranju i kontaktiranju svjedoka i unapređenju njihove sigurnosti.

Na sastanku je razgovarano i o koordinaciji daljih koraka u unaprijeđenju suradnje u istragama i prijenosu postupaka, kao i otvorenim pitanjima za dalje bilateralne i regionalne sastanke.

Tužitelji iz regiona suglasni su da je i dalje potrebna pomoć i koordinacija Ureda tužitelja pri MRMKS u svim pitanjima koja se odnose na regionalnu suradnju, od procesa ustupanja predmeta, praćenja razvoja tih predmeta, kao i osiguranje pomoći u procesu traženja nestalih osoba i primjene dokaza prikupljenih u MRMKS, u tužiteljskim postupcima u zemljama regiona.

Tužiteljstvo BiH zainteresirano je za jačanje regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, s obzirom na to da se određeni broj optuženih i osumnjičenih osoba za ratne zločine u BiH nalazi u zemljama regiona.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!