[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/stranka-zabih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/stranka-zabih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/stranka-zabih.jpg","size":"73.58","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

SBiH: Reakcije iz RS na Inzkovu odluku neosnovane i treba ih odbaciti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su donesene odluke vezane za održavanje predstojećeg kongresa, te imenovani odbori za pripremu kongresa.

Razmatrana je aktuelna politička situacija, nastala nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko naložio dopunu Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Ova stranka je pozdravila spomenutu odluku visokog predstavnika te pozvala tužilaštva i sudove na svim nivoima u BiH da u potpunosti primijene novi krivični zakon i procesuiraju sve koji ga krše.

-Sve odluke i reakcije rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS po pitanju novog Krivičnog zakona su neosnovane i kao takve ih treba odbaciti, te ispitati u kojoj mjeri krše Ustav Bosne i Hercegovine, kao i najnoviji Krivični zakon - zaključak je Stranke za BiH.

Ističu da je odluka stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta RS da ne učestvuju u radu institucija BiH protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu i najviše šteti bh. građanima, posebno u manjem bh. entitetu.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da utvrde odgovornost nosilaca državnih funkcija koji ne budu učestvovali u radu institucija i shodno tome donesu nove odluke i ako je potrebno sankcije - navodi se u saopćenju Stranke za BiH.

Takođe se upozorava da je izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom je pozvao entitetsku policiju da se suprostavi eventualnim hapšenjima koje bi provodila SIPA, direktno je suprotstavljanje zakonima BiH te ugrožava mir i stabilnost.

- Ovakve izjave o zloupotrebi policije i protivljenja zakonu izazivaju zebnju i zabrinutost svakog svjesnog i odgovornog Bosanca i Hercegovca. Napominjemo da su u presudama za genocid kao izvršioci genocida imenovani vojska i policija Republike Srpske. Pozivanje policije koja još uvijek nosi to isto ime, da zaštiti negatore genocida, je poražavajuće ne samo za našu zemlju, nego i za Evropu na čijem se tlu to dešava. Pozivamo tužilaštvo i sud Bosne i Hercegovine da poduzmu sve korake koji će obezbjediti nesmetano funkcionisanje ustavnog poretka i provođenje zakona - navodi Stranka za BiH.

Iz ove stranke podvlače da su institucija visokog predstavnika i ovlasti koje ima još neophodni, sve dok se ne otklone institucionalne blokade i BiH ne postane demokratska zemlja kao i druge zemlje Evrope, sa građaninom kao nosiocem demokratije. Institucija visokog predstavnika je, ističu, posljedica agresije i genocida, odnosno Dejtonskog sporazuma na koji se svi pozivaju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice NATO-a i Evropske unije, saopćeno je iz ove stranke.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!