[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/forum-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/forum-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/forum-2.jpg","size":"71.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić, Zaev i Rama potpisali sporazume o suradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su u četvrtak u Skoplju tri sporazuma o suradnji kojima će se olakšati trgovina te omogućiti jedinstveno tržište rada i pomoć u izvanrednim situacijama.

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative 'mini Schengen' odnosno 'Otvoreni Balkan' memorandum o razumjevaniju o suradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, potom memorandum o razumjevaniju o suradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

 Vučić je, nakon foruma izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumima i poručio da će Srbija biti pouzdan partner i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabilnosti za sve građane, javlja RTS. 
 
Srbijanski predsjednik je, odgovarajući na pitanje novinara o izostanku BiH i Crne Gore iz regionalne inicijative, rekao kako svatko bira svoj put.

- Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, optuživali bi nas da je to stvaranje velike Srbije. Ovako, pošto pravimo sa Skopljem i Tiranom, to nitko normalan ne može da izgovori - rekao je Vučić.

Dodao je da u inicijativi mogu sudjelovati svi.

- Samo dajte da budemo dovoljno korektni pa da se ono što nas razdvaja ne nameće kao najvažnije pitanje - poručio je Vučić.

- Potpisali smo ugovor da zajedno radimo u svim okolnostima i kada se bilo tko nađe u nekoj prirodnoj katastrofi - rekao je albanski premijer Rama i postavio pitanje BiH i Crnoj Gori: "Što je loše da službe surađuju protiv nepogoda i da zajednički nastupe gdje god je to potrebno?"

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je novinarima da tri naroda ispred sebe imaju isti put, viziju i europske vrijednosti.

Idemo istim putem naprijed, zajedno povezani, dodao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Balkan je dovoljno dugo bio okružen zidovima.

- Umjesto zidova danas smo izgradili nove mostove. Za ovo novo regionalno povezivanje dobili smo snažnu podršku poslovnih zajednica naše tri zemlje kao i bizins zajednica drugih država zapadnog Balkana i šire -  rekao je Zaev.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!