[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/lejla-tanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/100x73\/lejla-tanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/29\/lejla-tanovic.jpg","size":"119.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Lejla Tanović ostvarila veliki napredak na UCI listi

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović, četvorostruka uzastopna balkanska i 16. puta državna prvakinja, nakon posljednjeg upisa bodova vratila se u konkurenciju deset najboljih biciklistkinja svijeta.

Nakon niza sjajnih rezultata na UCI utrkama, bh. takmičarka zauzima 7. mjesto na svjetskoj ranking listi. Prvo mjesto čvrsto drži reprezentativka Švicarske Ariane Luthi, saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.

Tanović ima priliku da dodatno popravi svoj plasman na svjetskoj ranking listi, s obzirom na to da je do kraja sezone ostao veliki broj takmičenja te Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu početkom oktobra.

- Trenutno se nalazim u Bihaću gdje treniram na stazi za Balkansko prvenstvo koje me očekuje u nedjelju i vijest da sam nakon zadnjih upisa bodova zauzela sedmo mjesto na UCI listi mi je sjajan motiv pred ovu utrku ali i ostatak sezone. Jedan od naših ciljeva je bio povratak među deset najboljih na svijetu i nastavit ćemo raditi da ostvarimo i ostale zacrtane ciljeve, međutim uvijek razmišljam o narednom takmičenju tako da sam u potpunosti fokusirana na odbranu titule balkanske prvakinje - rekla je Tanović.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine ove sezone je u sjajnoj formi. Nakon izostanka sa uvodnih utrka radi problema sa alergijom osvojila je 11. mjesto na Evropskom prvenstvu Švicarskoj, šesto mjesto na UCI HC utrci u Italiji, dok je na UCI C1 utrci u Češkoj odnijela pobjedu. Naredni cilj za Tanović je plasman među pet najboljih na svijetu.

- Lejla se vratila među deset najboljih i sigurno da svojom kvalitetom i rezultatima to zaslužuje. Iako je velika čast vidjeti zastavu naše države pored zastava svjetskih biciklističkih velesila, jedan od naših ciljeva je ulazak u top 5 do kraja sezone. Ipak najbitnija utrka za nas je Svjetsko prvenstvo u Italiji, a na kojem će Lejla pokušati popraviti svoj prošlogodišnji rezultat kada je zauzela osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Turskoj - izjavio je Lejlin trener Amar Njemčević.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!