[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/musk-bitcoin.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/100x73\/musk-bitcoin.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/musk-bitcoin.jpg","size":"65.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Musk najavio kada će Tesla početi primati bitcoine

Prije nekoliko mjeseci Tesla je kupila bitcoine u vrijednosti od čak 1,5 milijardi dolara, te su tada iz Muskove kompanije najavili kako počinju primati ovu virutalnu valutu za kupovinu automobila. Vrijednost kriptovaluta je počela rasti, jer su ljudi počeli ulagati ogroman novac u njih.

Ipak, nakon što  je Musk sa takvom odlukom oduševio kriptozajednicu, ubrzo je stiglo ogromno razočarenje. PRvi čovjek Tesle je u maju najavio kako kompanija više neće primati kriptovalute, te da se Tesle neće moći kupovati sa bitcoinima. Kao razlog je naveo to, što rudarenje i transakcije bitocina sve više koriste fosilna goriva, pogotovo ugalj, što ima štetan utjecaj na okolinu. 

Iz Tesle  su tada najavili kako ne misle odustati od bitcoina, već da će ponovno prihvatiti plaćanje u kriptovalutama jednom kada se rudarenje većinom prebaci na obnovljive izvore energije.

Sasvim logično, to je bio veliki udarac i hladan tuš za investitore kriptovalute, nakon kojeg su se brzo zacrvenile, odnosno smanjena je vrijednost većine kriptovaluta. S obzirom na to da su Muskovi tvitovi utjecali na tržište kriptovaluta, prvi čovjek Tesle se našao na udaru kritika. IZmešu ostalih, prozvala ga je i Maga Wierzycka iz kompanije Sygnia. Ona smatra da su njegovi tvitovi o bitocoinu manipulacija tržištem te da takvo ponašanje zahtjeva istragu američke Komisije za berzu. 

Musk je njoj, ali i ostalima koji slično razmišljaju i optužuju ga za manipulacije, poslao odgovor.

Sada je prvi put pojasnio kada možemo očekivati da će njegova firma ponovno početi primati bitcoine kao platežno sredstvo - to će biti jednom kada budu imali potvrdu “razumnog korištenja čiste energije za rudarenje”, pri čemu je naglasio da bi to trebalo biti oko 50 posto korištenja zelene energije, što je odmah podiglo bitcoin, ali i sve druge kriptovalute na berzi, i to za čak 12 posto. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!