[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/migranti-ceuta.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/100x73\/migranti-ceuta.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/18\/migranti-ceuta.jpg","size":"141.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Nakon ulaska više hiljada migranata u Ceutu, Španija poslala vojsku na granicu

Španija je rasporedila vojnike u Ceutu da patroliraju granicom s Marokom nakon što su hiljade migranata zaplivale iz ove sjevernoafričke enklavu, u onome što je premijer Pedro Sanchez nazvao ozbiljnom krizom za Španiju i Evropu.

Vojnici u oklopnim vozilima čuvali su plaže u Ceuti u utorak. Deseci migranata su preplivavali ili se penjali uz stijene blizu plaže i činilo se da se udaljavaju od mjesta na kojem su stajale trupe. Stotine drugih potencijalnih migranata stajalo je na marokanskoj strani ograde koja odvaja špansku enklavu od Maroka.

Videozapisi podijeljeni online prikazuju migrante koji ranije ulaze u Ceutu, plivajući i prelazeći preko ograde, neometano od strane marokanskih vlasti.

Prema nekim stručnjacima, Maroko koristi taktiku puštanja migranata u Ceutu kao instrument pritiska na Madrid, navodi Reuters.

- To se događa zbog apsolutne pasivnosti marokanskih vlasti - rekao je regionalni čelnik Ceute Juan Jose Vivas za TV 24H, dodajući da je situacija haotična i da je sada nemoguće reći koliko je migranata ušlo.

- Ovo nadilazi migraciju, govorimo o teritorijalnom integritetu, suverenitetu i granicama Španije - kazao je on.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je da je oko 6.000 migranata, uključujući oko 1.500 maloljetnika, doplivalo u Ceutu u ponedjeljak i utorak. Rekao je da je oko 2.700 već poslano nazad u Maroko.

Njegovo ministarstvo je saopćilo da Maroko prihvata sve migrante koji su vraćeni na osnovu sporazuma o readmisiji.

U Ceuti su odrasli prebačeni na lokalni stadion prije deportacije, dok su maloljetnici poslani u industrijsku zgradu.

Potpredsjednica Evropske komisije Margaritis Schinas tweetala je da je granica enklave evropska granica, izrazivši "punu solidarnost sa Španijom" i pozivajući na evropski pakt o migracijama i "snažnu zaštitu naših granica".

Maroko polaže prava na Ceutu i još jednu špansku enklavu, Melillu.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!