[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/fna-139841.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/100x73\/fna-139841.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/17\/fna-139841.jpg","size":"87.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Cikotić: Izraelsko-palestinski sukob rješavati miroljubivim instrumentima

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je danas kako izraelsko-palestinski sukob, kao i mnoga druga otvorena pitanja, treba riješavati civilizirano, diplomatskim i miroljubivim instrumentima relevantnih i zainteresovanih aktera, podsjećajući na zvanični stav Bosne i Hercegovine.

Kazao je to, komentirajući novinarski upit o kontroverzama u vezi s podrškom jednoj ili drugoj strani u spomenutom sukobu, a u kontekstu tvita izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kojim je, među ostalim zemljama, zahvalio i BiH na podršci.

Cikotić je dodao da Izrael ne može imati podršku za rješavanje mnogih pitanja nasiljem, te da BiH ne može stati iza nasilja, ocijenivši  Netanyahuov istup neutemeljenim.

Kako je pojasnio, radi se o pitanju koje dugo traje i koje ima veoma kompleksne korijene i veoma složenu međunarodnu i političku konotaciju.

- Evropa u značajnoj mjeri priznaje da nije sposobna riješavati izraelsko-palestinski sukob, dok predsjednik Biden (predsjednik SAD-a Joe Biden op.a.) pokušava da umjerenijim i odmjerenijim postupcima pristupi ovom složenom pitanju, svjestan da se ne može ni brzo, ni lako doći do trajnog i stabilnog rješenja – precizirao je Cikotić.

Mišljenja je kako je suština stava Bosne i Hercegovine, kao i mnogim prethodnim situacijama, da bude na strani univerzalnih principa i općeprihvaćenih vrijednosti, odnosno se zalaže za ono što je sačuvalo i BiH, te da treba podržati civilizirani dijalog između relevantnih institucija Izraela i Palestine kako bi se iznašlo rješenje prihvatljivo za obje strane.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!