[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/somuni.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/100x73\/somuni.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/12\/somuni.jpg","size":"96.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Trening i ishrana u toku ramazana

Za one koji poste tokom mjeseca ramazana a žele ostati u kondiciji i nastaviti trening,  Džemal Gekić, prof.sporta i tjelesnog odgoja, te dugogodišnji fitness i aerobik trener čija je uža specijalnost ishrana i tjelesne transformacije daje nekoliko savjeta:

" Preporuka je da trening bude u terminu pred iftar, dakle da završite trening i da unutar 30-tak minuta nakon toga iftarite. Na taj način ćete izbjeći mogućnost veće dehidracije, a i veći dio obroka za iftar iskoristiti za oporavak i vraćanje energije, te ostaviti slobodnog vremena poslije za druge aktivnosti.

Druga opcija je da vježbate nekada nakon iftara ili pred sehur. Nekome ova opcija više odgovara, s tim da ste sada zbog situacije sa koronom ograničeni na vježbanje u vlastitom domu  što jednim dijelom utiče na san i termin lijeganja. Obje opcije su dobre i treba vidjeti koja vam više odgovara.

Svakako trebate testirati par treninga sa laganijim tempom dok se ne naviknete i tek onda možete malo pojačati treninge. Preporuka je da su treninzi dominantno treninzi snage, a minimalno kondicije.

Kada je ishrana u pitanju, ono što bi bila velika preporuka je da pokušate za iftar da imate obrok koji je kontrolisan u smislu količine hrane i kalorija koje ćete unijeti. Ako je moguće, smanjite unos ugljikohidrata za iftar, somuna, slatkog, pite i slično, i da unosite više proteina i povrća te malo priloga, poput krompira ili riže.

Za sehur  unesite malo više ugljenih hidrata. 

Ako već morate da pravite ˝osmice¨ somunom po omiljenoj i nezaobilaznoj topi, nek to bude minimalno, naprimjer četvrtina ili manje somuna između iftara i sehura, bilo bi odlično da se konzumira neko voće ili voćna salata, te koliko je moguće, da se malo prošetate.

Možete napraviti odlične rezultate i u ramazanu i zadržati kondiciju i snagu u dobroj mjeri, samo je potrebno da imate kontrolu.

Svakako najbitnije je da se uživa u ovom svetom mjesecu za sve muslimane.

-Ramazan šerif mubarek olsun! 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!