[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/covid-testiranje.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/100x73\/covid-testiranje.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/covid-testiranje.jpg","size":"67.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Slovenija: 1250 novozaraženih, 12 mrtvih, ipak ublažavanje mjera

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umrlo 12 osoba, te potvrđeno 1250 novih zaraza koronavirusom, uz 26,4 posto pozitivnih testova, objavila je u subotu slovenska vlada.

Vlada je stoga vrijeme trajanja epidemije, vremenski okvir u kojemu zakonito može propisivati nove mjere, produžila za još 30 dana, no unatoč tome popustila je neke restrikcije, vezano na isticanje lockouta koji završava u nedjelju, nakon 11 dana strogog zatvaranja.

Od ponedjeljka se tako otvara nastavni proces u osnovnim i srednjim školama, uz redovna testiranja učenika, nošenje maski na otvorenom više nije obvezno uz održavanje fizičke distance, a u većini statističkih pokrajina ukinut je i policijski sat, osim u nekoliko njih s najgorom epidemiološkom situacijom, objavila je vlada nakon sinoćnje sjednice.

Na snazi međutim ostaje načelna zabrana kretanja izvan regija jer je cijela Slovenija definirana kao "crvena" zona, što će ostati na snazi još najmanje jedan tjedan.

Idući tjedan ponovo se otvaraju muzeji, knjižnice i galerije, većina servisnih usluga, skijališta uz obvezu negativnog testa na koronavirus, no terase i vrtovi ostat će zatvoreni još najmanje tjedan dana, dok će turistički smještajni kapaciteti goste moći primati tek u tzv. "žutoj" epidemiološkoj fazi koja se može očekivati tek za nekoliko tjedana ako dođe do smirivanja epidemije.

Slovenska vlada objavila je da je u 24 sata sa 4730 testova potvrđeno 1250 novih zaraza, što pokazuje da se broj dnevno zaraženih unatoč 11-dnevnom zatvaranju još ne smanjuje, da se značajnije smanjenje još ne može očekivati, pa sve poziva da se drže mjera i restrikcija, posebno kako bi se smanjio i dalje velik priljev oboljelih u bolnice.

U bolnicama je trenutno 605 covid pacijenata, od čega njih 140 na intenzivnim odjelima, a i dalje raste broj aktivnih slučajeva i sada ih je 13.911, dok se broj ukupno preminulih od početka epidemije povećao na 4.112, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!