[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/kina-ispred-ostalih-umjetna-inteligencija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/100x73\/kina-ispred-ostalih-umjetna-inteligencija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/kina-ispred-ostalih-umjetna-inteligencija.jpg","size":"155.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Budućnost, ljudi i superinteligencija

Rasprave o tome šta umjetna inteligencija može ili ne može, vode se gotovo svakodnevno otkako se umjetna inteligencija počela razvijati i pojavljivati. Ono što je uvijek izazivalo strah i nedoumicu je pitanje - do koje mjere ili tačke čovjek može kontrolisati umjetnu inteligecinu i može li se ona, nekada i u jednom trenutku, eventualno oteti kontroli?

Upravo su o tome pričali i to su razmatrali istraživači sa Max-Planck instituta za ljude i mašine, a u istraživanju su naglasili kako nije moguće, u teoriji, predvidjeti poteze umjetne inteligencije. 

Superinteligentna mašina koja kontorliše svijet zvuči kao nešto iz nekog filma ili knjige naučne fantastike, no već postoje mašine koje obavljaju mnoge važne zadatke, a da programeri ne mogu u potpunosti razumjeti kako su to naučili, kazao je jedan od autora studije Manuel Cebrian.

Dodao je i to kako bi za predviđanje poteza superinteligencije trebalo prvo napraviti superinteligenciju, a to se sigurno, neće dogoditi još neko vrijeme. Sa druge strane, naučnici već sada raspravljaju o metodama kojima bi se moglo kontrolirati umjetnu inteligenciju i superinteligenciju. Jedno od rješenja koje se spominje je izgradnja "virtualnog igrališta" koje bi bilo omeđeno "virutalnim zidovima" van koje superinteligencija ne bi mogla izaći.

Druga je opcija stvaranje "virtualnog policajca" odnosno algoritma koji bi zaustavio UI  u slučaju da ona krene raditi nešto što bi ljudima naštetilo.

No, istraživači ističu kako bi bilo kakvo rješenje za ograničavanje superinteligencije, a koje se temelji na načelima robotske etike, bilo zaista, problematično. Umjetna inteligencija se stvara odnosno "uči" koristeći postojeće robotske zakone. Takve stvari bi, u jednom trenutku, superinteligencija mogla izbjeći, i izaći iz "zadanih okvira". 

Mogućnost i sposobnost modernih kompjutera da se prilagode koristeći sofisticirane algoritme za kompjutersko učenje, čine stvaranje pretpostavki o nekom budućem, eventualnom ponašanju iste, kazao je Iyad Rahwan

Još jedan od problema jeste i eventualno razvijanje superinteligencije, koje mi možda, nećemo moći utvrditi niti testirati. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!