[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/meghan-harry-oprah-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/meghan-harry-oprah-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/meghan-harry-oprah-twitter.jpg","size":"82.52","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Meghan optužila kraljevsku porodicu za rasizam

Meghan, supruga princa Harryja, optužila je britansku kraljevsku porodicu da su izrazili zabrinutost zbog toga koliko bi koža njihovog sina mogla biti tamna i da su je gurnuli na ivicu samoubistva, u šokantnom televizijskom intervjuu.

Ova 39-godišnjakinja, čija je majka crnkinja, a otac bijelac, rekla je da je bila naivna prije nego što se udala u kraljevsku porodicu 2018. godine, ali da je na kraju imala samoubilačke misli i razmišljala o samoozljeđivanju zbog čega je morala potražiti stručnu pomoć, ali je nije dobila.

Meghan je rekla da je za njenog sina Archija, koji sada ima godinu dana, odbijena titula princa jer je unutar kraljevske porodice postojala zabrinutost "oko toga koliko bi njegova koža mogla biti tamna kad se rodi".

- To mi je prenio Harry, to su bili razgovori koje je porodica vodila s njim - ispričala je Meghan u intervjuu za Oprah Winfrey emitovanom na CBS-u kasno u nedjelju.

Meghan, kao ni Harry, nisu htjeli reći ko je izrazio takve brige. Winfrey je kasnije rekla za CBS da je Harry rekao da to nije kraljica Elizabeta ili njen suprug Filip.

Harry je rekao da ih je porodica prestala finansijski izdržavati, a otac princ Charles, nasljednik britanskog prijestolja, iznevjerio ga je i u jednom trenutku odbio prihvatiti njegove pozive.

Ne očekuje se da će Buckinghamska palača odmah odgovoriti na intervju koji je emitovan u ranim jutarnjim satima u Britaniji.

Dvosatni događaj bio je najočekivaniji kraljevski intervju otkako je Harryjeva pokojna majka princeza Diana podijelila intimne detalje svog neuspjelog braka sa Charlesom 1995. godine, čime je narušila reputaciju nasljednika i položaj porodice u očima britanske javnosti.

Gotovo tri godine od svog raskošnog vjenčanja u dvorcu Windsor, Meghan je neke neidentificirane članove kraljevskog domaćinstva opisala kao brutalne, nepristojne i kazala je da su često imali rasističke primjedbe.

Također je optužila Kate, suprugu Harryevog starijeg brata princa Williama, da ju je rasplakala prije vjenčanja.

Iako su kraljevska porodica našla na otvorenoj meti kritika, ni Harry ni Meghan nisu direktno napali 94-godišnju kraljicu.

Ipak, Meghan je rekla da ju je utišala porodica, na čijem je čelu Elizabeta, i da su njene molbe za pomoć dok je bila u nevolji zbog rasističkog odnosa ignorisane.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!