[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/izrael-koronavirus-vakcinacija-xinhua.jpg","size":"85.89","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Izrael započeo s vakcinacijom palestinskih radnika

Nakon odgoda,  Izrael je u ponedjeljak započeo s vakcinacijom Palestinaca koji rade u jevrejskoj državi i u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, više od dva mjeseca nakon što je pokrenuo kampanju imunizacije među vlastitim stanovništvom.

Palestinski radnici koji su prešli u Izrael na nekoliko kontrolnih punktova na Zapadnoj obali primili su prve doze Moderna vakcine od pripadnika medicinske službe David Adom. Kampanja vakcinacije, koju je  organizirao COGAT, izraelska vojna agencija koja koordinira vladine operacije na Zapadnoj obali, ometena je odgodama.

Oko 10.000 palestinskih radnika sa Zapadne obale živi u Izraelu i jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali koja se u većem dijelu međunarodne zajednice smatraju nelegalnim i preprekom ka miru.

Izrael je vakcinisao s više od 8,7 miliona doza Pfizerove vakcine svojih 9,3 miliona stanovnika. Više od 3,7 miliona Izraelaca – više od 30 posto stanovništva – primilo je dvije doze vakcine. Ali do današnjeg dana, Izrael je pružio Palestincima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze tek nekoliko vakcina, u potezu koji je naglasio globalnu nejednakost i izazvao je međunarodne kritike.

Grupe za ljudska prava i brojni Palestinci tvrde da je Izrael kao okupacijska sila odgovoran za pružanje vakcina Palestincima. Izrael tvrdi da na osnovu prelaznih mirovnih sporazuma postignutih u 1990-im godinama nema takvu obavezu, prenosi AP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!