[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/borka-rudic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/borka-rudic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/borka-rudic.jpg","size":"69.09","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Rudić za Start: Rječnik policajaca je bio nedopustiv, ali mi još ne znamo šta se uopšte tamo desilo

Nakon jučerašnjeg hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević koja je uhapšena nakon što je snimala policajce dok pišu kazne za nepropisno parkiranje, kontaktirali smo udruženje BH novinari.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja za portal Startbih.ba snažno naglašava kako se mora utvrditi odgovornost policajaca koji su, kako je kazala,  „na vrlo grub način hapsili osobu za koju su tvrdili da je napravila prekršaj“ dodajući kako ni poslije saobraćajnih nesreća niko vozača ne izvlači iz automobila i ne vodi u policiju.

-To je bilo strašno. Druga stvar, rječnik koji su koristili policajci je nedopustiv.To se mora kazniti rigorozno. Ali sada treba prije svega razjasniti šta se zapravo uopšte desilo? Mi ne znamo zašto se sve desilo? Nema opravdanja za nasilje, ali moramo znati šta je bio uzrok, otkud policajci tu, otkud kolegica Nidžara? Ne znamo elementarne činjenice o ovom slučaju. Da li je bila na novinarskom zadatku? Ako jeste onda su tu posebne mjere zaštite jer postoje pravila za ponašanje policije prema novinarima koji su na radnom zadatku. Uprkos tome, opet ističem da se policija onako ne može ponašati ni prema kome – ističe Rudić.

Ovom prilikom ona napominje kako nije tačno da se može baš sve snimati i da se može snimati samo što je u javnom interesu, da novinar ne mora tražiti odobrenje kada je radnom zadatku, ali da ne smije ugroziti istragu.

-Posljednja stvar koja je vrlo indikativna je politizacija slučaja. Ovo nema veze s politikom. Svejedno je ko je na vlasti, a ko u opoziciji. Ovdje je riječ o zaštiti od strane institucija. Što se tiče BH novinara, mi u našoj evidenciji imamo napade na novinare za vrijeme svih garnitura vlasti – podsjeća Rudić.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!