[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/pid.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/pid.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/pid.jpg","size":"63.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Austrijski savez gradova i općina: Više žena u lokalnoj politici

Povodom Međunarodnog dana žena, Odbor žena Austrijskog saveza gradova i općina napravio je procjenu udjela žena u lokalnoj politici na nivou Austrije odnosno udjela žena u 75 najvećih gradova. Zaključak - Lokalnom politikom i dalje dominiraju muškarci, ali je situacija mnogo bolja u većim gradovima, nego u manjim sredinama, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Od svih 2.095 austrijskih općina, samo u osam posto slučajeva vodeću funkciju obnašaju žene. Izgledi su nešto bolji u 75 najvećih gradova, gdje je čak 16 posto gradonačelnica, dakle 12 žena.

Pokazalo se da je udio žena u lokalnoj politici rezultat i njihovog okruženja odnosno uvjeta u kojima se nalaze. Iako postoji još uvijek prostora za poboljšanje postojećih kapaciteta, ispostavilo se da su žene u velikim gradovima angažiranije, jer imaju više opcija za brigu o djeci, posjeduju više mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje te imaju više drugih ženskih uzora.

Predsjedavajuća odbora žena, zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal, želi potaknuti žene da se uključe u politiku.

-Dan žena je značajan kako bi skrenuo pažnju na činjenicu da se svakodnevno zalažemo za jednakost. Solidarnost, uzajamna podrška i umrežavanje među ženama važniji su nego ikad. Djevojke i mlade žene trebaju znati da su im sve mogućnosti otvorene- smatra Gaal.

 Zvanična statistika na ovu temu bit će objavljenja u sklopu publikacije Austrijski gradovi u brojevima (Österreichs Städte in Zahlen) krajem marta, saopćeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!