[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/vucic-miletic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/100x73\/vucic-miletic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/06\/vucic-miletic.jpg","size":"60.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Gradonačelnik Pule pozvao Vučića da posjeti Istru i nauči nešto o vinima i toleranciji

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pozvao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Istru „ako želi nešto da nauči o vrhunskom vinu, saživotu i toleranciji“, odgovarajući tako na Vučićeve izjave da je istarska malvazija odvratno vino koje se ne može piti.

„Vinske preferencije Aleksandra Vučića stigle su i do nas u Istri, domovini malvazije. Na sreću, naši dragi gosti i prijatelji iz Srbije čije je srce u Istri ne dijele stavove gospodina Vučića. I ne mislim pri tom samo na malvaziju“, saopštio je Miletić koji je predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) i poslanik u hrvatskom Saboru.

Miletić je Vučiću skrenuo pažnju na to da je rad i trud istarskih vinara prepoznat u cijelom svijetu te da istarska vina redovno dobijaju zlatne medalje na svjetskim takmičenjima, prenijela je agencija Hina.

„Samo prošle godine istarska vina dobila su Platinastu medalju na najvećem svjetskom takmičenju vina Decanter. Istarska malvazija po svojoj kvaliteti spada u sam vrh svjetskih vina a osim po vinu, Istra je svjetski poznata po maslinovom ulju zbog kojeg je šest godina zaredom proglašena najboljim maslinarskim regionom na svijetu“, poručio je Miletić.

Srbiji je poželio „svako dobro u razvijanju kvalitetnih vinskih sorti“ dodavši da je Istra uvijek spremna pomoći i podijeliti svoje vrhunsko znanje i iskustvo.

„U Istri se može puno toga naučiti, ne samo o vrhunskom vinu, nego o suživotu, otvorenosti, miru i toleranciji. Preporučio bih gospodinu Vučiću da nas posjeti i nešto nauči. Nazdravljam čašom malvazije različitosti i slobodi mišljenja, a Aleksandru Vučiću šaljemo pozdrave iz krasne zemlje vrhunskog vina uz riječi velikog prijatelja Istre, našeg neprežaljenog panonskog mornara – „Čija je Istra, njegov je svijet!“ Živjeli!“, zaključio je Boris Miletić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u  intervjuu za Face tv rekao da je istarska Malvazija „loše vino koje ništa ne valja“, „da ne može da se pije“, i da Srbija proizvodi puno bolja vina.

(Foto: Screenshot)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!